Gulyás: a legfőbb ügyészt érintő javaslat csak az eddigi szabályozás pontosítása

A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Gulyás Gergely kifejtette: a baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik, mert “teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, a legfőbb ügyész megválasztásának”, és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti.
A miniszter kiemelte: a legfőbb ügyészt eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogyha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség. Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás – mutatott rá.
Hangsúlyozta: ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, “tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása – a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt -, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást. Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba – magyarázta Gulyás Gergely.