II. Erzsébet halála – Felmérés: a britek nagy többsége szerint méltó módon emlékezett meg az ország a királynőről

A britek nagy többsége szerint méltó módon emlékezett meg az ország II. Erzsébet királynőről.

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.
A brit kormány tíznapos nemzeti gyászt hirdetett, és a királynőtől rendkívül nagyszabású, katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vettek végső búcsút.
II. Erzsébet királynőt több mint egyhetes gyászszertartás-sorozat után, hétfő este helyezték végső nyugalomra egykori rezidenciája, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély Szent György-kápolnájában.
Az uralkodó koporsóját a temetés előtt négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. A brit kormány kedden ismertetett előzetes becslése szerint a négy nap alatt legalább negyedmillióan rótták le kegyeletüket a ravatalnál.
A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov kedd este ismertetett, 2477 fő bevonásával készült reprezentatív felmérése szerint a britek elsöprő többsége elégedett a királynő búcsúztatásának módjával.
A cég közölte: a válaszadók 66 százaléka szerint Nagy-Britannia “nagyon megfelelően”, további 20 százalék szerint “egész jól” emlékezett meg a néhai uralkodóról, vagyis 86 százalék nyilatkozott elégedetten a megemlékezésekről.
A felmérés szerint alig 5 százalék azoknak az együttes aránya, akik rossznak vagy nagyon rossznak nevezték a kegyeleti rendezvényeket.
A közvélemény jelentős többsége a megemlékezéseket közvetítő televíziós állomások munkájával is elégedett volt.
A YouGov vizsgálatába bevont britek 52 százaléka tartotta “nagyon jónak”, további 29 százalékuk “meglehetősen jónak” a szertartásokról sugárzott közvetítéseket és a királynőről szóló emlékműsorokat, vagyis 81 százalék volt elégedett a tévétársaságok tevékenységével.
A gyászidőszakban közvetített műsorokkal a felmérés résztvevőinek mindössze 9 százaléka volt meglehetősen vagy nagyon elégedetlen.
A királynő halálával és utódja, III. Károly király trónra lépésével megváltozott a brit nemzeti himnusz szöveget is, amely 1952 – II. Erzsébet uralkodásának kezdete – óta tartalmazta a “God Save the Queen” (Isten óvja a királynőt) hangzatú verssort. Az új verssor úgy hangzik, hogy “God Save the King”.
A YouGov a kedden ismertetett felmérésben erre tekintettel megkérdezte azt is, hogy ki mennyire ismeri a himnusz szövegét. A válaszadók 46 százaléka azt mondta, hogy kívülről tudja az első versszakot, 27 százalék a ritkábban idézett második versszakot is ismeri, 22 százalék ugyanakkor elismerte, hogy egyáltalán nem tudja a himnusz szövegét.