ENSZ-főtitkár: a sajtószabadság a demokrácia és az igazság alapja

A sajtószabadság a demokrácia és az igazság alapja – húzta alá az MTI-hez is eljuttatott közleményében António Guterres, az ENSZ-főtitkár a dokumentumot a sajtószabadság szerdai világnapja alkalmából tette közzé kedden.

Már három évtizede, hogy a nemzetközi közösség megünnepli az újságírók és a médiában dolgozók munkáját a sajtószabadság világnapján, május 3-án – emelte ki Guterres.
Hangsúlyozta, “ezen a napon elénk tárul az az alapvető igazság, amely szerint minden szabadságunk a sajtó szabadságától függ”. A sajtószabadság biztosítja mindenki számára a szükséges tényeket, amelyekkel véleményt lehet formálni és felszólalni a hatalom túlkapásai ellen. Az idei év témája pedig arra emlékeztet, hogy a sajtószabadság az emberi jogok éltető eleme – fejtette ki.
Szólt arról, hogy a sajtószabadságot a világ minden részén támadások érik.
Az igazságot a megtévesztésre alkalmas információk és a gyűlöletbeszéd fenyegeti, amelyek el akarják mosni a tények és a kitalációk, a tudomány és az összeesküvés közötti határokat.
Közölte, a médiaipar fokozódó koncentrációja miatt egyre kevesebb ember tulajdona a sajtó, a független hírszervezetek pénzügyi összeomlása, valamint az újságírókat elnyomó törvények és szabályozások megszaporodása pedig tovább erősíti a cenzúrát és veszélyezteti a véleménynyilvánítás szabadságát.
Az újságírók és a sajtó munkatársai életbevágóan fontos munkájuk végzése során közvetlen célpontokká válnak az interneten és azon kívül is. Rendszeresen zaklatják, megfélemlítik, letartóztatják vagy bebörtönzik őket – idézte fel a portugál politikus.
Felidézte, 2022-ben a sajtó legalább 67 munkatársát ölték meg, ami elképesztően nagy, 50 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. Az újságírónők közel háromnegyede tapasztalt már erőszakot online, és minden negyedik újságírónőt fizikailag is megfenyegettek – áll a közleményben.
Tíz évvel ezelőtt az ENSZ létrehozta az újságírók biztonságáról szóló cselekvési tervet, hogy megvédje a médiában dolgozókat és véget vessen az ellenük elkövetett bűncselekmények büntetlenségének.
A sajtószabadság világnapján a világnak közösen kell megszólalnia – hangoztatta Guterres. “Állítsuk meg a fenyegetéseket és a támadásokat, a munkájukat végző újságírók letartóztatását és bebörtönzését, a hazugságokat és a megtévesztésre alkalmas információkat, az igazság és az igazságot hírül adók célbavételét” – szólított fel az ENSZ-főtitkár.
“Ahogyan az újságírók kiállnak az igazságért, úgy a világ is álljon ki az újságírók mellett!” – szorgalmazta António Guterres.