Simicskó István: a családtámogatási rendszert bővíteni kell, a kormány által megkezdett úton szeretnénk tovább haladni

A KDNP-nek vannak elvárásai a kormány irányában, a családtámogatási rendszert bővíteni kell, azt szeretnénk, hogy haladjunk azon az úton tovább, amelyet megkezdett a kormány – mondta Simicskó István a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése alkalmából csütörtökön Balatonfüreden, sajtótájékoztatón.

A KDNP-frakció vezetője elmondta: a kormánypárti frakciók az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a parlamentnek benyújtandó hétpontos politikai nyilatkozattervezettel ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a harcoló felek mielőbb tárgyalóasztalhoz üljenek, és megkezdődhessenek a béketárgyalások.
Simicskó István hangsúlyozta: a magyar érdeket kell szem előtt tartani, és a magyar érdek az, hogy minél előbb béke legyen. Számtalan kárpátaljai magyar veszítette életét a háborúban, és folyamatosan zajlik a sorozásuk – jegyezte meg. Kijelentette azt is, hogy ha ez a háború nukleáris összecsapássá szélesedik, azt senki nem fogja megnyerni.
Az ukrán nép áldozata ennek a háborúnak, és Ukrajnának is az lenne az érdeke, hogy mielőbb megkezdődjenek a tárgyalások és megkössék a békét – hangoztatta a politikus.
Józanságra, higgadtságra van szükség ebben a helyzetben – fogalmazott a KDNP-s politikus, aki szerint az unió saját maga képtelen fenntartani a status quó-t a kontinensen, ehhez az Egyesült Államok erejét használják.
Kérdésre kitért Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának támogatására. Bár van dilemma a KDNP képviselői körében is, arra számít, hogy azt az Országgyűlés is nagy többséggel támogatja majd.
Simicskó István arról is beszámolt, hogy az együttes ülés előtt a KDNP külön is tartott tanácskozást, amelyen Semjén Zsolt pártelnök-miniszterelnök-helyettes adott tájékoztatást aktuális ügyekről.
Szó volt arról is, hogy április végén ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa – mondta Simicskó István újságírói kérdésre. A frakcióvezető nagy megtiszteltetésként, egyházdiplomáciai sikerként értékelte az eseményt, amelynek célja a magyarok meglátogatása mellett a béke melletti kiállás. Megjegyezte: a “negatív propaganda”, aminek Magyarország a célpontja, a Vatikánba is eljut. A pápa a legutóbbi látogatásakor is arról győződhetett meg, hogy a vádak alaptalanok – fűzte hozzá.
A KDNP külön frakcióülésén Simicskó István a törvényhozói munkáról és a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról beszélt. Jelezte: a tavaszi ülésszakon tárgyalják az Európai Bizottság felé tett vállalásokat, valamint a víziközműveket, a fogyasztóvédelmet érintő javaslatokat, illetve a 2024-es költségvetést is. Utóbbiról elmondta: azt várják a kormánytól, hogy a nemzetstratégiai célok meghatározásakor továbbra is kiemelt helyen szerepeljen a családok támogatása, ismét léphessenek egyet előre, javuljanak a körülményeik.
További felvetésre, hogy mennyire jó döntés korán megalkotni a 2024-es büdzsét a jelenlegi nemzetközi helyzetben, azt mondta: mindig nagy felelősség egy költségvetést összeállítani. Az jó dolog, hogy nem hagyják az év végére, ez kiszámíthatóságot jelent. Problémák mindig akadnak, azokat meg kell oldani – tette hozzá.
A frakcióvezető kérdésre elmondta még: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnökével együtt fogadták az Európai Parlament Pegasus-bizottságát. Értékelése szerint 90 perc alatt korrekt tájékoztatást adtak, és a panaszokkal is foglalkoztak.
Simicskó István azt mondta, A tanú című film jutott az eszébe: “az ítélet már ott volt” a vendégek kezében, és bár a kérdéseiket feltették, ez “nem zavarta őket” az előzetesen leírtak ügyében.
Kijelentette: 2010 óta nincs törvénytelen lehallgatás Magyarországon. Jelezte: megvizsgálják, hogy a miniszteri engedély és a bírói út közül melyik az, ami több garanciális elemet ad az állampolgároknak. Átnézték a nemzetközi példákat, összegzik a nemzetközi tapasztalatokat, nyitottak a szabályozás áttekintésére.