Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának gyűjteményéből rendeznek árverést Londonban

Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának könyveit és dzsesszrelikviáit bocsátják árverésre szeptemberben Londonban – számolt be róla a BBC hírportálja hétfőn.

A két éve elhunyt zenész megszállottan gyűjtötte a modern szépirodalmi köteteket. Könyvtárában több tucatnyi ritka, első kiadású könyv szerepelt, köztük F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby és Arthur Conan Doyle A sátán kutyája című regényének ritka példánya.
A dobos dzsesszkollekciójára szintén lehet majd licitálni a Christie’s szeptember végére tervezett árverésén, amit a legfontosabb tételek bemutatása előz meg New Yorkban, Los Angelesben és Londonban.
Az aukció egyik fénypontja A nagy Gatsby árverése lesz. A kötetet Fitzgerald az MGM hollywoodi filmstúdió forgatókönyvírójának, Harold Goldmannak dedikálta, akivel az 1938-as Oxfordi diák című filmen dolgozott együtt. A könyvért előzetes becslés szerint 200-300 ezer fontot (90-135 millió forintot) is fizethet egy gyűjtő.
“Köszönettel Harold Goldmannak, e történet eredeti ‘Gatsbyjének’, mert megengedte nekem, hogy a múlt ezen titkait feltárjam” – írta az ajánlásban Fitzgerald.
A Sherlock Holmes-regény első kiadásában Doyle egy rövid bejegyzése is olvasható: “Mielőtt megírtam ezt a könyvet, bebarangoltam Dartmoort”, amivel az író a regény helyszínére utalt.
A ritka első kiadások között licitálni lehet még Agatha Christie, P.G. Wodehouse és James Joyce regényeire is.
Watts gyűjteményéből a bayeux-i falikárpit egy viktoriánus másolata is eladó. A normannok 1066-os angliai hódítását ábrázoló, történelmi falikép értékét 12 ezer fontra (5 millió forintra) becsülték.
Paul Sexton, Watts életrajzírója elmondta, hogy a dobos nagyra becsülte az időt, amit otthon tölthetett, és utazásai alatt rengeteget olvasott, az irodalom fontos szerepet játszott a felkészülésében.
Az életrajzíró szerint nem azért hajtotta fel a ritka példányokat, mert arra számított, hogy egyszer sokat érnek majd, hanem azért, mert nagy örömet szerzett neki, hogy szakértők segítségével felkutathatta és megszerezhette őket.
Watts a könyvek mellett az amerikai polgárháborús tárgyakat és dzsesszrelikviákat, dobfelszereléseket és régi autókat is gyűjtött.
A dzsesszlemezeket kamaszkorától gyűjtötte, és ahogy a Rolling Stones együttes befutott, ez a szenvedélye még nagyobb lendületet kapott.
Sexton elbeszélése szerint nemcsak a lemezek vonzották, hanem a fellépők ruhái is. Ha egy klasszikus albumon egy zenész egy különleges inget viselt, azt neki is meg kellett szereznie – mesélte az életrajzíró.
A kedvenc szaxofonosa Charlie Parker volt, akinek számos relikviáját ugyancsak megszerezte.
Sexton azt is elmondta, hogy Watts mindig megütközött azon, hogy a Rolling Stones relikviái iránt is mekkora az érdeklődés, és kicsit bolondnak tartotta az ilyen rajongókat. A zenekar számára inkább jelentett munkát, ugyanakkor nagyon büszke is volt rá.
Az aukciót a Christie’s londoni székházában két részletben tartják: szeptember 28-án rendezik az élő árverést, az online aukció pedig szeptember 15. és 29. között zajlik majd.