Sakkvilágbajnoki döntő – Döntetlen lett a harmadik parti

Remizett az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen a sakkvilágbajnoki döntő harmadik, szerdai mérkőzésén a kazah fővárosban, így előbbi megőrizte minimális előnyét.

A nemzetközi szövetség honlapján élőben közvetített parti, amelyben Nyepomnyascsij vezette a világos bábukat, a 30. lépésben ért véget pontosztozkodással. A végig kiegyenlített játszma lépésismétléssel ért véget
Nyepomnyascsij 2-1-re vezet a negyedik mérkőzés előtt, melyre csütörtökön kerül sor.
A párharc 14 partiból áll, és ha az utolsó fordulóban, április 29-én döntetlenre állnak, 30-án rövidített játékidejű mérkőzések határoznak arról, hogy ki foglalja el a sakkvilág trónját a következő két esztendőre.
A 32 éves Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek tornájának megnyerésével biztosította helyét a döntőben, míg a 30 esztendős Ting ugyanott második lett, s azért válhatott az orosz játékos ellenfelévé, mert a regnáló világbajnok Magnus Carlsen, aki a legutóbbi címmeccsen éppen Nyepomnyascsijt győzte le 7,5-3,5-re, visszalépett. A norvég nagymester tavaly október 31-én erősítette meg hivatalosan, hogy motiváció híján nem vállalja a klasszikus sakkban őrzött titulusának megvédését orosz kihívójával szemben.
Az asztanai sakkcsata nyereményalapja kétmillió euró, ebből 1,2 millió a nyertesé.