Schmidt Ádám: a kormány a sportakadémiai rendszerrel megteremtette a lehetőségét, hogy a tudományosság az utánpótlásképzés részévé váljon

A kormány a sportakadémiai rendszer létrehozásával megteremtette a lehetőségét annak, hogy a tudományosság az utánpótlásképzés részévé váljon – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia kapcsán, amelynek két napon át Pécs adott otthont.

A regeneráció és a rehabilitáció témakörében rendezett konferencián a házigazda Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Rátgéber László hívására kiváló magyar és külföldi szakemberek tartottak előadásokat. Így a korábban az NBA-ben edzősködő horvát Neven Spahija, a szerb női röplabda-válogatottal erőnléti edzőként két vb-címet és két olimpiai érmet nyert Vladimir Bankovic, a Toronto Raptorsnál erőnléti edzői posztot betöltött Francesco Cuzzolin és Jámbor László, aki a labdarúgásban alkotott maradandót a holland Ajax Amsterdamnál.
A résztvevők meghallgathatták Igor Jukic előadásait, akit Rátgéber László úgy vezetett fel, mint – Luka Modric mellett – a horvát labdarúgó-válogatott világbajnoki bronzérmének másik fő letéteményese.
A megnyitón beszédet mondott Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség utánpótlásért felelős projektigazgatója, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke, valamint Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.
“Ismernünk kell az edzéstudományt a sikerhez” – emelte ki Rátgéber László, aki szerint a konferenciákon elhangzottaknak tananyaggá kell válniuk az egyetemeken.
A regeneráció és a rehabilitáció olyan terület, amelynek a legfrissebb, legmodernebb tudományos újdonságai mindenki számára értékkel bírnak: a kosarasok mellett sok más sportág képviselői is jelen voltak, például Lőrincz Tamás olimpiai bajnok vezetésével a birkózók, de érkeztek a vízilabda, a labdarúgás, a kézilabda, a röplabda, az atlétika és a kajak-kenu és a fitnesz világából is.
A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ 2021 januárjában azzal a céllal kezdte meg működését, hogy irányítása mellett olyan értékbázist, olyan irányelveket lehessen meghatározni, amelyek jó irányba viszik a komplett utánpótlásképzést.
“A kormány az államilag elismert sportakadémiai rendszer létrehozásával megteremtette a lehetőségét annak, hogy a tudományosság az utánpótlásképzés részévé váljon” – fogalmazott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a konferencia előtt. “A módszertani központok olyan, az adott sportághoz kapcsolódó sportakadémiák és kiemelt régiós alközpontok tevékenységét segítő sporttudományi oktató- és kutatóközpontok, amelyek a minőségi utánpótlás-nevelést, és a magyar sporttudomány fejlődését szolgálják. Céljuk, hogy a sportakadémián a tehetséggondozás, a sportolói elitképzés és a nevelés a lehető legmagasabb sportszakmai színvonalon valósuljon meg.”
Hozzátette, a sporttudomány határterületeinek kutatása állandó újdonságokkal kecsegtet, amelyeket érdemes megosztani a sportszakemberek legszélesebb körével.
“Az újonnan kapott eredmények új irányvonalakat szabhatnak a sporttudományos közösségnek, illetve ezek átültetése a gyakorlatba nagyban hozzájárulhat a sportolók fejlesztéséhez, valamint az egyetemes sporthoz. Emellett egy nemzetközi konferencia tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy a külföldön magas hatékonysággal működő módszereket megismerjük és beépítsük a magyar kosárlabdasportba” – hangsúlyozta az sportállamtitkár.
Rátgéber László bejelentette, hogy a nyáron jön a negyedik konferencia, amelynek sztárvendége a Minnesota Timberwolves NBA-csapatának vezetőedzője, Chris Finch lesz.