Európa Tanács: Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a cigányellenesség ellen

Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a jelen cigányellenessége ellen, az emlékezés mellett tettekre van szükség – jelentette ki az Európa Tanács főtitkára a roma holokauszt emléknapján, hétfőn.

Marija Pejcinovic Buric a közleményében azt írta: noha az európai romákat jelenleg nem fenyegeti népirtás veszélye, továbbra is megfélemlítéssel és agresszióval néznek szembe, a múltbéli előítéletek pedig a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd formájában jelennek meg.
Emlékeztetett: a megkülönböztetés, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelem az Európa Tanács elsődleges feladatai közé tartozik; a szervezet ezért a romák történetének felvételét szorgalmazta az iskolai tantervekbe, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megismerjék a roma művészetet, zenét, vallási és kulturális hagyományokat, valamint értékeljék a romák pozitív hozzájárulását közös európai történelemhez.
A roma közösségek tagjai csak akkor élhetnek a társadalom egyenlő tagjaként, félelemtől és megbélyegzéstől mentesen, ha mindenki tiszteletben tartja alapvető, törvényes jogaikat – tette hozzá a 47 tagú, strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára.
Rusz Harry Alex, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletének vezetője az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége alkalmából ismertetett közleményében azt írta: az áldozatokra való emlékezés mellett az évforduló arra is alkalmat ad, hogy láttassa azokat a szörnyűségeket, amelyeket a rasszizmus, az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya okozhat.
“Kötelességünk ébernek maradni a mai Európában tapasztalható cigányellenességgel szemben”, ugyanis még mindig túl sok roma szembesül megkülönböztetéssel és válik gyűlöletből elkövetett bűncselekmények áldozatává – hangsúlyozta.
Kiemelte: meg kell védeni a roma nők, férfiak és gyermek emberi jogait és méltóságát, valamint elő kell segíteni társadalmi beilleszkedésüket. Az Európa Tanács magyar elnöksége ezért kiemelt feladati közé sorolta a társadalmi befogadás és a roma emberek esélyeinek előmozdítását – emlékeztetett a magyar misszióvezető.
Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.