Illegális bevándorlás – Többen a tengerbe vesztek egy Lampedusánál felborult hajóról

Hét halottat emeltek ki a tengerből, és további eltűnteket keresnek a dél-olaszországi Lampedusa vizein, ahol egy illegális bevándorlókkal teli hajó felborult szerdára virradóan – jelentette az olasz parti őrség.

A szigettől öt tengeri mérföldre borult fel a hajó. A mentést majdnem azonnal megkezdő parti őrség emberei 48 túlélőt találtak meg, hét halottat emeltek ki a vízből, további legalább kilenc személyt keresnek.
Az elhunytak holttestei a reggeli órákban a lampedusai Favarolo-kikötő mólóján sorakoztak. Többségük nő, köztük egy várandós anya is van.
A szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított a baleset körülményeinek tisztázására.
A parti őrség hajnali fél négytől négy hajónak sietett a segítségére: 256 bevándorló ért partot. Lampedusa migránstáborába szállították őket, ahol kétszázötven férőhelyen jelenleg hatszázhatvanan vannak. Kedden is négy csónakkal és hajóval több mint százharmincan érkeztek.
“Nincs a köztudatban, mi történik a Földközi tengeren. A most érkező szolidaritás nem sokat ér, mivel igazi és konkrét segítségre van szükségünk” – mondta az újabb emberéletet követelő tengeri katasztrófáról Salvatore Martello lampedusai polgármester.
Az olasz belügyminisztérium két nappal ezelőtti adatai szerint az év eleje óta csaknem húszezren érkeztek Olaszországba, többségük a földközi-tengeri migrációs útvonalon, Lampedusán keresztül.