Suella Braverman jogi főtanácsos esett ki a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés második szavazási fordulójában

Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés csütörtökön tartott második frakciószavazási fordulójában.

A legtöbb voksot a szerdai első fordulóhoz hasonlóan Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta, a második helyre ismét Penny Mordaunt, a külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai államtitkára, volt védelmi miniszter került.
A vezetőválasztást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán a múlt héten bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról.
Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de Johnson a lemondás bejelentésével egy időben közölte, hogy utódja megválasztásáig – vagyis szeptember elejéig – ellátja hivatali teendőit.
A Konzervatív Párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.
A tisztségért nyolc jelölt indult. Az alsóházi konzervatív frakció szerdán kezdte a szavazássorozatot a jelöltekről. Az első fordulóban a szabályok szerint legalább harminc frakciótag voksát kellett megszerezni a továbbjutáshoz.
Ez Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszternek és Nadhim Zahawi pénzügyminiszternek nem sikerült, így ők már az első fordulóban kiestek a versengésből.
A további fordulókban rendre az a jelölt esik ki, aki a legkevesebb voksot kapja a konzervatív frakció tagjaitól.
Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület elnöke csütörtök délután bejelentette, hogy a második szavazási fordulóra versenyben maradt hat jelölt közül Suella Braverman kapta a legkevesebb voksot, így ő már nem vehet részt a jövő heti további fordulókban. Brady szerint a kormányzati főtanácsos a 356 érvényes frakcióvoks közül 27-et szerzett.
Braverman 2020 februárja óta tölti be a kormány jogi főtanácsadójának tisztségét, és e minőségében az angol-brit monarchia több évszázadra visszanyúló konvenciója alapján a Korona – vagyis az uralkodó és a királyi ház – jogi főtanácsosa is.
Suella Braverman az európai intézményekkel szemben radikálisan szkeptikus irányvonalhoz tartozik a Konzervatív Párton belül, programjában szerepelt egyebek mellett, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az emberi jogok európai egyezményéből is.
A második szavazási fordulóban ismét Rishi Sunak volt pénzügyminiszter került a mezőny élére 101 szavazattal, őt Penny Mordaunt követi 83 vokssal.
Liz Truss külügyminiszter 64 frakciószavazattal a harmadik helyen végzett.
Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár 49, Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke 32 voksot szerzett.
A konzervatív frakció tagjai az utolsó két jelölt versenyben maradásáig folytatják a szavazássorozatot. A következő fordulót hétfőn tartják.
A talpon maradó utolsó két jelölt közül a Konzervatív Párt hozzávetőleg 160 ezer regisztrált tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai vagy elektronikus szavazással.
Ennek eredményét szeptember 5-én jelentik be.