Új kormányt választ a montenegrói parlament

Új kormánya lehet péntekre Montenegrónak, az Adria-parti állam parlamentje ugyanis csütörtökön kezdte meg a vitát az ország új vezetéséről.

A parlament több órás vita után választotta meg a házelnököt csütörtökön. A parlament új elnöke Danijela Djurovic, a Szocialista Néppárt (SNP) képviselője lett. Miután a pártok megállapodtak az új házelnökről, elkezdődhetett a kormányról szóló vita.
Milo Djukanovic államfő március elején Dritan Abazovic volt miniszterelnök-helyettest, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom vezetőjét kérte fel kormányalakításra.
A montenegrói kormány február elején bukott meg, amikor a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Az indítványt a kormánykoalíció kisebbik pártja, az URA adta be az ellenzékkel karöltve.
Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte a balközép Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.
Az új, Európa-barát kormány kisebbségi kormányzásra készül, Dritan Abazovic arra számít, hogy a legfőbb ellenzéki párt, a DPS képviselői is támogatni fogják megválasztását. A DPS jelezte, támogatni fogja a kormányt annak ellenére, hogy nem lesz a tagja.
A montenegrói közszolgálati televízió értesülése szerint a Dritan Abazovic vezette kormány feladata az lesz, hogy előkészítse az előrehozott parlamenti választást, amelyet a várakozások szerint az elnökválasztással egy időben, 2023-ban tartanának meg.
Az új kormányról várhatóan pénteken szavaz a parlament.