Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban júniusban

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban júniusban májushoz képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy az euróövezetben a júniusi munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra esett a májusi 8 százalékról szezonálisan kiigazítva. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 7,9 százalékra számítottak júniusra.
Egy éve júniusban magasabb, 8 százalék volt a ráta.
Az euróövezetben a munkanélküliek száma 12 millió 517 ezerre esett a májusi 12 millió 940 ezerről.
Az Európai Unióban a munkanélküliségi ráta a májusi 7,3 százalékról 7,1 százalékra mérséklődött júniusban, a munkanélküliek száma 15 millió 403 ezerről 14 millió 916 ezerre csökkent.
Tavaly júniusban 7,3 százalék volt a munkanélküliség az EU-ban.
Idén júniusban az uniós tagállamok közül a legmagasabb munkanélküliség Görögországban és Spanyolországban volt, egyaránt 15,1 százalékos rátával, ami azonban javulás májushoz képest, amikor Görögországban 15,7 százalékot, Spanyolországban 15,4 százalékot mértek. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,8 százalékosat Csehországban és 3,2 százalékosat Hollandiában jegyezték fel.
Az Eurostat honlapján az szerepel, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta a májusi 3,9 százalékról júniusban 4 százalékra nőtt, a munkanélküliek száma 187 ezerről 193 ezerre emelkedett.