Duna House: a főváros XVIII. kerületében az új építésű lakások négyzetméterára 2022 eleje óta stagnál

2022 első negyedéve óta 900 ezer forint körül stagnál a korszerű, energiahatékony újépítésű lakások négyzetméterára a főváros XVIII. kerületében (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) – közölte saját adatai alapján a Duna House pénteken az MTI-vel.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta a főváros XXIII. és a XV. kerülete után a XVIII. kerületben kapható a harmadik legkedvezőbb négyzetméteráron új ingatlan.
Budapest XVIII. kerülete fővárosi szinten a negyedik, a pesti oldalon pedig a harmadik legnagyobb kiterjedésű kerület, lakosainak száma 100 ezer körül mozog, ezzel Budapest ötödik legnépesebb kerületének számít.
Az ingatlanközvetítő hálózat 2022-es értékesítési adatai szerint az összes kerületi tranzakció között mindössze 6 százalékos volt az újépítésű ingatlanok aránya, ezzel szemben az idei tranzakciók 20 százalékában már újépítésű ingatlanra szerződtek az ügyfelek.
A kerületi átlagos négyzetméterár az összes ingatlantípusban a 2022-es 499 ezer forintos egységárról 29 százalékkal, 646 ezer forintra emelkedett 2023 első negyedévében, így az otthonteremtés átlagosan 50,8 millió forintba került idén a kerületben.
A használt panellakások értékének növekedése megállt a XVIII. kerületi lakótelepeknél, mindössze 2 százalékpontos eltérés tapasztalható az előző évi 581 ezer forintos átlagos négyzetméterárhoz képest. A téglaépítésű lakások ára a 2022-es 680 ezer forintos négyzetméterárról, 19 százalékkal 807 ezer forintra emelkedett. A családi házak átlagos négyzetméterára 405 ezer forintról 493 ezer forintra ugrott tavalyhoz képest.