Érezhetően többen űznek téli sportokat Kínában az olimpia óta

Vajda László, a februári, pekingi téli olimpia szervezőbizottságának magyar tagja szerint érezhetően többen kezdtek el akár szabadidősport szinten téli sportágakat űzni az idei ötkarikás játékok óta Kínában.

A szakember erről az M4 Sport Sporthíradó című műsorában beszélt szerdán, hozzátéve, hogy ebben a tekintetben már valós statisztikai adatok is a rendelkezésükre állnak, ezek pedig azt mutatják, hogy elsősorban a síelés vált a korábbiaknál népszerűbbé az ázsiai országban.
„Igazából ez már akkor elkezdődött, amikor Peking elnyerte a téli olimpia és paralimpia rendezési jogát, és a statisztika azt mutatja, hogy ebben a tekintetben kétszámjegyű százalékos növekedés tapasztalható Kínában” – mondta Vajda László, aki azt is elárulta, hogy vele együtt a szervezőbizottság többi tagja számára is csupán egy hete fejeződött be a két ötkarikás esemény, mert a paralimpia után még három hét kötelező karantén várt rájuk.
„A fő cél az volt, hogy a vírushelyzet szempontjából különösebb probléma nélkül menjen le mind az olimpia, mind pedig a paralimpia. Ezt sikerült megvalósítani, ugyanakkor nagyon nehéz volt ez az időszak azoknak, akik bármilyen módon érintettek voltak a koronavírussal” – nyilatkozta a szakember, külön hangsúlyozva, hogy a sportolóknak rendkívüli mentális nyomással kellett megbirkózniuk a vírushelyzet miatt.
Vajda László elmondta, a tokiói nyári játékokon látott üres lelátók elkerülése érdekében igyekeztek közönséget szervezni a téli olimpia versenyeire, ez javarészt sikerült, ugyanakkor „még mindig nem volt az igazi”.
„Ebben a tekintetben megmozdult a régió, nagy volt a lelkesedés, ezért úgy gondolom, hogy a lehetőségekből sikerült kihoznunk a maximumot” – jelentette ki. Hozzátette, „rendkívül pozitív aspektus” volt, hogy a hazai sportolók a 2018-as phjongcshangi eseményhez képest sokkal jobban szerepeltek, s végül Kína harmadik lett az összesített éremtáblázaton.
Vajda László elárulta, az ázsiai országban változatlanul zéró tolerancia van érvényben a koronavírus-járvány miatt, ezért a beutazás kifejezetten problematikus. Szerinte ez lehet az elsődleges oka annak, hogy a kínai sportolók az olimpia óta nem vettek részt más nagy nemzetközi viadalon.