Fülöp Attila: a gondoskodáspolitika szak elindítása újfajta megközelítést mutat

A diplomát érő gondoskodáspolitika szak elindítása bizonyos szempontból más, újfajta megközelítése a területnek – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közötti megállapodás szerdai aláírásakor.

Fülöp Attila azt mondta, bízik abban, hogy az egyetem és a szociálpolitikai intézet együttműködésének köszönhetően a gondoskodáspolitika, a szociális és gyermekvédelem területén dolgozóknak nyújtott képzéseken keresztül, még magasabb szintre emelhető.
Mint mondta, az elvárás az, hogy a szolidaritást, ami ennek a területnek az alapköve, még inkább, még több helyen el lehessen terjeszteni.
A gondoskodáspolitikai képzés kiemelten fontos az államtitkár szerint, mert a szociális területen végzett munka egy bonyolult összjáték, aminek rengeteg szereplője van.
Szükség van jogszabályalkotására, állami pénzügyi támogatásra, a szolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok, az egyházi fenntartók, a civil szervezetek minőségi munkájára. Szükség van továbbá az ellátott és az ellátó együttműködésére, az ellátott családjának a bevonására, szükség van tehát mindenkinek a felelőségvállalására – fejtette ki Fülöp Attila.
Fülöp Attila szerint a mostani helyzet a segítő szakmák irányába talán nagyobb felhajtóerővel, nagyobb kereslettel bír, mint korábban. Ehhez egyebek mellett az elmúlt évek történései, a koronavírus-járvány és a háborús helyzet is hozzájárultak.
Az államtitkár úgy látja, a gondoskodáspolitika területéhez kapcsolódó szakmákra mindig szükség volt és szükség lesz, ezért is tartja fontosnak a 2023 tavaszától elinduló szakot.
A két intézmény közötti megállapodás részleteit Ternyák Csaba az egyetem nagykancellárja, egri érsek, Pajtókné Tari Ilona rektor, valamint a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója, Tóth Tibor ismertette.