HM: kiemelten fontos a NATO-tagállamok közti szolidaritás

A jelenlegi helyzetben kiemelt fontosságú a NATO-tagállamok közti szolidaritás – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magyarország és Litvánia egyaránt „testközelből” érzékeli az orosz-ukrán háború súlyosságát, a jelenlegi biztonsági helyzetben pedig kiemelten fontos a NATO tagállamok közötti szolidaritás. Ennek jegyében a Magyar Honvédség Gripenjei már harmadszor látják el ezt a feladatot, amiért a litván védelmi miniszter köszönetet mondott – közölte a honvédelmi miniszter litvániai tárgyalásai után a tárca közleménye szerint.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Avydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszterrel folytatott vilniusi egyeztetéséről elmondta: partnerével egyetértettek abban, hogy a madridi NATO-csúcson történelmi döntések születtek, a keleti szárny megerősítése érdekében folytatni kell mindkét ország haderejének fejlesztését.
A tárgyaláson elhangzott: mindkét országot komoly kihívás elé állítja az erősödő illegális migráció. A határvédelem területét illető tapasztalatok egymással történő megosztása érdekében a honvédelmi miniszter magyarországi látogatásra hívta a litván nemzetvédelmi minisztert.