Petr Fiala cseh miniszterelnök lett az év embere a karpaczi Nemzetközi Gazdasági Fórumon

Petr Fiala cseh miniszterelnököt tüntették ki kedd este a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a rendezvény legfontosabb elismerésével, Az év embere díjjal.

Köszöntőbeszédében a Cseh-Lengyel Fórum nevű együttműködési platform programtanácsának elnöke, Adam Eberhardt kiemelte: a lengyel és cseh érdekközösség az Európai Unió Tanácsában jelenleg betöltött cseh soros elnökség során is jól látszik. Felidézte továbbá: kormányra lépése után Fiala „nagyon határozottan vetett véget bizonyos, a cseh-lengyel kapcsolatokban fennálló problémáknak” . Eberhardt ezzel a cseh határ közelében működő lengyel Turów szénbánya körüli vitára utal, amely ez év elején zárult le.
Fiala válaszbeszédében kijelentette: ő másokat jelölne az év embereit díjra, mégpedig az ukránokat, akik „nemcsak saját hazájuk, hanem egész Európa védelmében harcolnak”. Bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai háború tanulságaként a nyugat-európai államokban is „jobban hallható lesz azon közép-európai országok hangja, amelyek közös történelmi tapasztalattal rendelkeznek”.
A díjátadáson részt vevő Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő felidézte: márciusban Fiala „tétovázás nélkül” fogadta el meghívását a Janez Jansa szlovén kormányfővel és Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt elnökével közös kijevi útra, amely európai országok vezetőinek első látogatása volt az ukrán fővárosban a háború kitörése után.
Az előző években Az év embere díjat mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Václav Havel volt cseh elnök, Janez Jansa és Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő is átvette.
A „közép-európai Davosnak” is nevezett karpaczi fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg.