A Richter licencmegállapodást kötött a Mithra céggel a Donesta forgalmazására

A Richter Gedeon Nyrt. licencmegállapodást kötött a belga Mithra Pharmaceuticals biotechnológiai céggel egy estetrol alapú hormonpótló termékjelölt, a Donesta forgalmazására – közölte a magyar gyógyszercég szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A megállapodás alapján a Richter Európában, a FÁK tagállamokban, Latin-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon fogja értékesíteni a postmenopauzás tünetek kezelésére szolgáló készítményt.
A most bejelentett megállapodásra azt követően került sor, hogy a felek 2022. december 20-án hasonló tartalmú kötelező erejű szándéknyilatkozatot írtak alá.
A megállapodás értelmében a Mithra 55 millió euró mérföldkőbevételre jogosult, amiből 5 millió eurót a kötelező érvényű szándéknyilatkozat aláírásakor kapott, további 50 millió euró pedig a jelen licencmegállapodás aláírásakor jár. További 15 millió euró mérföldkő bevételek esedékesek az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó szakaszok befejezésekor és a Mithra alacsony, kétszámjegyű tartományban mozgó sávos royalty bevételekre is jogosulttá válik a nettó értékesítés függvényében a szerződés 20 éves hatálya alatt.
A Richter valamennyi szerződéses piacán maga gyártja és értékesíti a készítményt.
A Donesta a Mithra új generációs, szájon át adagolható  estetrol alapú hormonterápiás termékjelöltje, amely hosszútávú megoldást nyújthat különböző menopauzás tünetek kezelésére. A hormonpótlás nyújtja a leghatékonyabb kezelést a menopauzához kapcsolódó tünetek enyhítésére. Kutatások alapján mintegy kétharmaddal csökkenti a bármilyen eredetű menopauzális demencia kockázatát miközben lassítja a csontsorvadást és csökkenti a csonttörések gyakoriságát. A Mithra 2022 elején pozitív eredményekről számolt be a Donesta fázis három vizsgálatok első kiértékelése után – írta közleményében a Richter.