ÁSZ: pozitív eredménnyel zárult a nukleáris biztonság ellenőrzése

Pozitív eredménnyel zárult a nukleáris biztonság ellenőrzése – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel miután elkészítette jelentését a témában.

A számvevőszék vizsgálta a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolókat érintő ellenőrzési feladatok szabályozottságát, értékelte a Nukleáris Alap kezelésének szabályszerűségét, illetve azt, hogy a korábbi megállapításaira tett intézkedések javították-e a közpénzügyi helyzetet.
Kiemelték, hogy az Országos Atomenergia Hivatal szabályozottsága biztosította a nukleáris létesítményeket és a radioaktívhulladék-tárolókat érintő hatósági ellenőrzési feladatok szabályozott ellátását.
A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelésében és felhasználásában részt vevő szervezetek a szabályozottság megteremtésével hozzájárultak a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban elkülönített pénzek szabályszerű felhasználásához.
Az ÁSZ korábbi ellenőrzési megállapításaira tett intézkedések a közpénzügyi helyzet javulását eredményezték az Országos Atomenergia Hivatalnál és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál – írták a jelentésben.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezeléséhez kapcsolódó feladatellátására vonatkozóan az Állami Számvevőszék nem tárt fel kockázatot – közölték.
A számvevőszék hangsúlyozta: Magyarország számára a nukleáris energia szerepe kulcsfontosságú, villamosenergia-szükségletének csaknem 50 százalékát nukleáris energiából fedezi. A nukleáris energiatermelés jóval nagyobb arányt képvisel, mint az
utána következő energiahordozók.
Kifejtették, a hazai atomenergia alkalmazása biztonságos, folyamatos energiaellátást tesz lehetővé, csökkenti az ország
energiaimport-függőségét. Műszaki és gazdasági szempontok alapján az atomerőmű jelenti a hosszú távú, biztonságos és versenyképes magyar villamosenergia-ellátás alapját. A klímavédelem és a nemzetközi energiapiacok bizonytalanságának kivédése szintén ennek az erőforrásnak a további fejlesztése irányába mutat.
Az atomenergetika a villamosenergia-termelésen kívül fontos szerepet tölt be Magyarországon a gyógyászat, a mezőgazdaság, valamint az oktatás és a tudományos kutatás számos területén is – olvasható a jelentésben.