Augusztus 30-án lesz Ráday Mihály rendező, operatőr búcsúztatása

Augusztus 30-án búcsúztatják Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőt, operatőrt Budapesten, a Farkasréti temetőben – közölte a család az MTI-vel hétfőn.

A városvédő 79 éves korában, súlyos betegség után július 16-án hunyt el.
Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később rendező szakát.     1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. A legismertebbek közé tartozik a Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.
A tévénézők mégis leginkább az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg, amelynek operatőre is volt.
1985-től 1990-ig a Fővárosi Tanács, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Meghatározó szerepet játszott a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában.     Megszervezte egyebek között az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Ő szervezte meg a „városvédő fotózást”, amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. A városvédő írásaiból több könyv jelent meg, benne több ezer fényképpel.
A Szabad Demokraták Szövetségének színeiben 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő és a környezetvédelmi bizottság tagja, 1990-1991-ben alelnöke volt. Ráday Mihály 2021. júniusában lett Budapest díszpolgára.