Csaknem kétmilliárd forintból újult meg az egri vár

Csaknem kétmilliárd forintból újult meg az egri vár, melynek múzeuma értékes magánadománnyal gyarapodott – közölte az intézmény sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Petneházi-Halász Noémi tájékoztatása szerint 1,5 milliárd forint uniós, valamint 460 millió forintos kormányzati támogatásból nemrégiben több ponton is befejeződött az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése. A beruházás új elemei mellett az Eger, 1552 című kisfilmet is megismerhetik a látogatók május 13-án a helyszínen, az Emlékhelyek napján – tette hozzá.
Jelezte: a program a hagyományőrzők belvárosi felvonulásával indul, majd az ünnepi megemlékezést követően egy díszvetítés keretében, az alkotók és szereplők részvételével mutatják be a díjnyertes alkotást, mely a mai diákok szemszögéből kelti életre az egri vár ostromát. A vetítést követően pódiumbeszélgetés keretében ismerhetik meg a látogatók a film készítésének kulisszatitkait.     Ezen a napon egy másik közönségtalálkozó is színesíti majd a programot, melynek vendége Kovács István színművész lesz, aki az 1968-ban forgatott Egri csillagok című produkcióban Bornemissza Gergely szerepét alakította.     A sajtóreferens elmondta: értékes ajándékkal gyarapodott a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye. A noszvaji magánadomány a 20. századi életmódba enged betekintést 123 tételen keresztül, melyek között egyaránt megtalálhatóak a női és férfi öltözetdarabok, a háztartás és lakáskultúra, mesterségek és a gazdasági élet eszközei.     A legkiemelkedőbb darabokból a Múzeumok éjszakáján, 2023. június 24-én láthatnak válogatást az érdeklődők – tette hozzá Petneházi-Halász Noémi.     Felidézte: a 18. századi Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása civil kezdeményezésre indult 2020 februárjában, azóta a Dobó István Vármúzeum önkéntesekkel, lokálpatrióta lakosokkal, helytörténészekkel folytatta a munkát.     Június 2-án ismét kiállítás nyílik a kápolnához köthető legújabb leletekből a vármúzeum új déli fogadóépületében, melyet októberében a témához kapcsolódó konferencia követ majd – húzta alá.     Megjegyezte: május 15-től június 1-ig maga az ásatás is folytatódik önkéntesek és a múzeum közösségi régészeti programja résztvevőinek bevonásával. Ezúttal az eredeti falakat vizsgálva arra szeretnének fényt deríteni: pontosan mikor épült a kápolna – tájékoztatott a sajtóreferens. A munkát június 4-én nyílt nap keretében bárki megtekintheti a helyszínen – tette hozzá.