Deutsch Tamás: győzelemre készülünk

Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Győzelemre készülnek a június 9-i európai parlamenti választáson és alázattal fordulnak az előttük álló feladatokhoz – mondta a Fidesz európai parlamenti (EP) listavezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Deutsch Tamás kijelentette: győztes csapatot akart a Fidesz országos elnöksége összeállítani az EP-válaszásra.  Hozzátette: a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-listájának az összeállítása abból az elgondolásból indult ki, hogy az előttük álló EP-ciklus talán a legnehezebb, a legkeményebb lesz.
Mint mondta, már most látható, hogy az elmúlt időszak „rendkívül durva politikai zsarolásai” ellenére még soha annyi „brutális erejű támadás” nem érte Magyarországot és a magyar szuverenitást, mint amire az elkövetkező években számítani lehet.
Emiatt egy olyan EP-delegáció összeállítására volt szükség, amelyik valóra tudja váltani, hogy az ötödik EP-választásokon is a Fidesz és a KDNP csapata győz, és az azt követő ötéves ciklusban képes „harcosan” szembeszállni a támadásokkal és megvédeni a magyar szuverenitást – mondta.
Deutsch Tamás az interjúban kiemelte: a Fidesz és a KDNP listája nemzeti lista, hiszen – mint mondta – a Kárpát-medencei magyarság határokon átívelő újraegyesítése kapcsán „nem a levegőbe beszélnek”.
Hangsúlyozta, azon két határon túli magyar nemzeti közösség esetében, akik nem európai uniós tagországban élnek, különös jelentősége van annak, hogy a Fidesz-KDNP listáján a vajdasági és a kárpátaljai magyarság képviselője is ott lehet az európai döntéshozatalnál.
Hozzátette: különös fontos ez most, amikor „lendületet kell adni a Nyugat-Balkán és azon belül is Szerbia uniós csatlakozásának”, emellett az ukrajnai háború miatt nagy jelentősége van annak, hogy a kárpátaljai magyarság képviselője ott lehet az Európai Parlamentben.
A rádióinterjúban Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy „az európai agrárgazdaságot támadó brüsszeli politikával szemben a nyugat-európai gazdák már fellázadtak”, és győzelem esetén a gazdák érdekeinek képviselete ugyancsak egy hangsúlyos ügye lesz az előttük álló öt esztendőnek.
Elmondta: hónapok óta arról szól az „európai fősodor”, hogy jelentős „jobboldali, szuverenista megerősödés” várható a júniusi EP-választásokon. Deutsch Tamás szerint kedvező választási eredmény és a potenciális partnerek együttműködési készségének megléte esetén van esély arra, hogy egy „nagy, akár egységes jobboldali, konzervatív, szuverenista frakció jöhet létre az EP-ben a Fidesz és a KDNP részvételével”.
Egy ilyen frakció gyökeresen átrendezheti az Európai Unió (EU) politikai térképét, így jó esély van a jobboldali megerősödésre, mely Magyarország számára is mozgástérbővítő – mondta.
Ursula von der Leyen esetleges újraválasztásáról Deutsch Tamás úgy fogalmazott: szinte kizártnak látja az egyetértés lehetőségét a huszonhét állam és kormányfő között abban, hogy az Európai Bizottság jelenlegi elnökét egyhangúlag támogassák.
Deutsch Tamás elmondta, a jövő heti brüsszeli plenáris ülésen a mostani EP-ciklus „megszámlálhatatlanadik” magyar vitája várható, ahol „az európai baloldal, a magyar dollárbaloldal már megint Magyarországot veszi terítékre az Európai Parlamentben”. Hozzátette: „a koreográfia ugyanaz, jól ismert hazugságokra, rágalmakra, mesterkélt ürügyekre építő megfogalmazások”, melyekkel támadják Magyarországot és a magyar embereket.
Hozzátette, az igazi ok azonban világos, hiszen épp a jövő héten dönt az EP a „mini plenáris ülésén” az EU új migrációs paktumáról, mely jogszabályegyüttes lényegében „zöld lámpát enged” az Európa felé áramló illegális bevándorlásnak.
Ezt a „migrációpárti jogszabálytervezetet mi, magyarok soha nem támogattuk, hát ezért büntetnek minket megint egy újabb vitával” – emelte ki. Rámutatott, jövő héten és az utolsó „rendes” április végi plenáris ülésen számtalan „háborúpárti, az ukrajnai háborút eszkaláló, kiszélesíteni akaró” javaslatot tárgyal az EP.
Hangsúlyozta, a magyar álláspont ismert: „egy békepárti álláspontot képviselünk, az azonnali fegyverszünetet, a béketárgyalások megkezdését”. Ez ugyancsak kiváltja a brüsszeli bürokrácia „háborúpárti” tagjainak ellenérzését – tette hozzá.
„Bármekkora is a támadás, bármilyen erős is a zsarolás, ami Brüsszelből minket ér, mi nem változtatunk az álláspontunkon” – jelentette ki Deutsch Tamás a Vasárnapi Újság című műsorban.