Energiahivatal: ötödével emelkedett a gáztüzelésű erőművek áramtermelése februárban

A magas gázárak ellenére a gáztüzelésű erőművek termelése ötödével emelkedett, ami részben a nukleáris egységek karbantartása miatti átmenetileg kisebb termelés és a szűkös importlehetőségek következtében vált szükségessé – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán, februári villamosenergia-piaci jelentése alapján.

Az összefoglaló szerint februárban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás az előző év februárjához képest kis mértékben, fél százalékkal csökkent, az időjárási és munkanaphatásokat figyelembe véve azonban 1,5 százalékos volt az emelkedés.
A hazai termelés 3,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly februári termeléshez képest. Karbantartás miatt a nukleáris egységek termelése negyedével csökkent. A lignitblokkok termelése 7, a gázalapú egységek termelése 20, az átviteli hálózatra csatlakozó megújulók, valamint az alkooperációk termelése 18 százalékkal emelkedett. A nukleáris egységek a magyar termelés 39 százalékát biztosították, a naperőművek 4 százalékát.
A MEKH tájékoztatása szerint február utolsó hetében minden tényező ára jelentős változékonyságot mutatott. A kínálat tartós szűkösségére vonatkozó várakozások hatására nemcsak a földgáz, hanem a kőolaj és a szén ára is emelkedett, miközben a recessziós várakozások mérsékelték a szén-dioxid kvóta árát. Mindezek következményeként a jövő évi villamosenergia-termék ára 6 százalékkal emelkedett a német tőzsdén, a magyar éves termék ára pedig követte a német termékét. A magyar tőzsdén megawattóránként 160 euró felett is volt kötés.
Az orosz-ukrán háború kitörése rendkívüli változékonyságot eredményezett a földgáz árában, amit az áram ára is követett. Mivel a hazai villamosenergia piacon a gáztüzelésű erőművek az ármeghatározók, ezért a hazai villamosenergia árak követték a gázpiac változásait. Miután kiderült, hogy a földgázszállításokat nem érintik a nemzetközi szankciók, és az orosz szállítások még emelkedtek is a januári alacsony szinthez képest, a piaci árak némileg konszolidálódtak – jelezte a MEKH.