Gulyás Gergely: jövőre 83 milliárd forint jut az önkormányzatok rezsitámogatására

A kormány jelentős támogatást nyújtott és nyújt ahhoz, hogy a rezsiár növekedése miatti terheket a települések kigazdálkodhassák, jövőre 83 milliárd forintot különített el az önkormányzatok rezsitámogatására – mondta Gulyás Gergely a Megyei Jogú Város Szövetségének közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Esztergomban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, bíznak abban, hogy a háború és az arra adott, a kormány szerint alapvetően téves szankciós válaszok következményeit sikerül elhárítani, ebben valamennyi polgármester érdekelt.
Gulyás Gergely hozzátette, a nyári hónapokban radikális inflációcsökkenést várnak, és a kormány valóra fogja váltani azt az ígéretét, hogy az év végére egy számjegyűre szorítja le a pénzromlás mértékét.
A politikus szerint a 2024-es év a tervezés éve lesz, majd következő években a korábbiakhoz hasonló fejlesztési programok indulhatnak.
A miniszter kiemelte, az ország saját erejéből is képes erre, de a források mennyisége az Európai Unióval való megállapodástól is függ.
Gulyás Gergely úgy vélte, a polgármesterek tevékenységére „rendkívül negatív az, amit néhány ellenzéki képviselő Brüsszelben művel”.
A politikus elmondta, felvetésére konstruktív hozzáállást tapasztalt az ellenzéki polgármesterek részéről, ami teljesen különbözik attól, mely a magyar és az európai parlamentben tapasztalható.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke kijelentette, hogy a városok további fejlődése csak úgy folytatódhat, ha béke lesz, és beszámolt arról, hogy a parlament által elfogadott, békepárti határozathoz eddig 2344 település csatlakozott.