KSH: novemberben 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

A múlt év novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok  szerint az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás – jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mért visszaesés mérsékeltebb volt az októberi 3,5 százalékosnál, az éves növekedés viszont 2021 októbere óta a legszerényebb.
A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása jelentősen bővült. A járműgyártás az előző négy hónapban folyamatosan kétszámjegyű éves emelkedést regisztrált, októberben 32,1 százalékkal nőtt a kibocsátás a korábbi közlés szerint. A villamosberendezések gyártása szeptemberben és októberben is kimagasló növekedést mutatott 47,4, illetve 57,0 százalékkal múlta felül egy évvel korábbit.
A feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásában csökkent a termelés novemberben. A számítógépek gyártása tavaly január óta nem mutatott visszaesést, az élelmiszeripar viszont októberben is 1,1 százalékkal elmaradt egy évvel korábbi teljesítményétől.
A termelés tavaly az első tizenegy hónapban 6,0 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.