Kuleba sürgette az EU-t az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette szerdán Ukrajna európai uniós partnereit, hogy mihamarabb vessenek ki embargót az orosz energiahordozókra, és úgy vélte, hogy akik ellenzik ezeket a lépéseket, valójában cinkossá válnak Oroszország ukrajnai bűneiben.

Erről a tárcavezető a Jevropejszka Pravda hírportál szerint egy tévéműsorban beszélt, kommentálva az EU-ban folyó vitákat a hatodik szankciócsomagról, amelynek alapját az olajembargónak kellene képeznie.
„Most egy abszurd helyzetet figyelhetünk meg: az EU egyik kezével támogatja Ukrajnát, pénzügyi segítséget nyújt, különféle szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, erőforrásokat mozgósít Ukrajna fegyverellátására, ugyanakkor továbbra is fizet Oroszországnak a gázért és az olajért, táplálva ezáltal az orosz hadigépezetet. Amíg Oroszország továbbra is eurómilliárdokat kap az uniótól, nem tudjuk összetörni a hadigépezetét” – hangsúlyozta Kuleba. Üdvözölte egyúttal az olajembargóról folyó egyeztetések folytatódását.
„Annak persze nem örülünk, hogy 6-8 hónapot csúszik az embargó bevezetése, de a semminél ez is jobb. Egy dolgot szeretnék világosan elmondani: ha Európában bármely ország továbbra is ellenzi az orosz olajra vonatkozó embargót, akkor minden okunk megvan arra, hogy azt mondjuk: ez az ország cinkos az Oroszország által Ukrajna területén elkövetett bűncselekményekben. A nevükön kell nevezni a dolgokat, és kimondani az igazságot. Bármilyen érvük is legyen, ha az olajembargó ellen szólnak, az azt jelenti, hogy Oroszország oldalán játszanak, és osztoznak a felelősségben mindazért, amit (Oroszország) Ukrajnában tesz” – hangoztatta a miniszter.
Viktor Mikita Kárpátalja megyei kormányzó egy tévéműsorban közölte, hogy a keddi orosz rakétacsapás után Volócnál helyreállították a károkat, és a szokásos rendben közlekednek a vonatok a régióban. Elmondta, hogy a támadás következtében senki sem sebesült meg. Kifejtette, hogy megjavították a megrongált elektromos alállomást, és a gázvezetéket, így a gázszolgáltatás is újraindult a térségben. Ugyanakkor kiemelte: a rakétatámadás fő célja az volt, hogy megbénítsa a közlekedési infrastruktúrát a régióban. Leszögezte, hogy Kárpátalja most egy „humanitárius régió”, ahol a vasúti kommunikációt csakis humanitárius rakományok mozgatására és emberek evakuálására használják.
Kedd este Oroszország a volóci vasútállomás melletti transzformátorállomás ellen intézett rakétatámadást. Most először hajtottak végre csapást Kárpátaljai terület ellen az orosz erők – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.
Az orosz csapatok szerda este a keleti országrészben lévő Dnyipro központját lőtték, ott is károk keletkeztek a vasúti infrastruktúrában – közölte Borisz Filatov, megyeszékhely város polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az állami vasúttársaság vezetőjének közlése szerint a vasutasok közül senki sem sebesült meg.
Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök arról számolt be, hogy szerdán hárman sebesültek meg aknarobbanástól. Egy férfi traktorral hajtott rá egy tankelhárító aknára Hoholiv falunál, a katasztrófavédelem két munkatársa pedig a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában egy tűzoltókocsival.
A kelet-ukrajnai Luhanszk megyei kormányzói hivatal közölte, hogy az orosz csapatok a régió csaknem háromévnyi szükségletét fedező mennyiségű, mintegy százezer tonna gabonát vittek ki az országból vagy semmisítettek meg, miközben a vetés még el sem kezdődött.