Nagy István: mindenáron megvédjük a magyar gazdák érdekeit

Magyarország bármilyen eszközzel és mindenáron megvédi a magyar gazdák érdekeit, akkor is, hogyha az Európai Unió esetleg szeptember 15. után nem hosszabbítaná meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó uniós tilalmat – jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: az uniós gabonaimport-tilalom megszüntetése semmilyen szakmai érvvel nem indokolható.
Ragaszkodni kell az intézkedés fenntartásához, ugyanis nem engedhető meg, hogy a magyar tározókat a bennragadt ukrán készletekkel ismét teletöltsék – húzta alá.
„Az intézkedést hatályát muszáj az aratás utánra kitolni, hogy a saját termésünknek helye legyen. Amennyiben nem érkezik ukrán gabona az országba, akkor lesz helye a magyar termésnek” – jelentette ki.
Emlékeztetett: a fekete-tengeri kikötők le vannak zárva, és nem sikerült a gabonaegyezmény meghosszabbítása, azaz az orosz fél nem járul hozzá ahhoz, hogy tengeri útvonalon kiszállítsák a gabonát. Ha az a 40 millió tonna ukrán gabona az Európai Unió belső piacára kerül, akkor a hagyományos európai mezőgazdaság összeomlik – figyelmeztetett.
„Ezért azt javasoljuk, hogy a moratórium határidejét az EU legalább az év végéig, december 31-ig hosszabbítsa meg” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: Magyarország továbbá azt a javaslatot tette, hogy az EU részesítse tranzitdíj-támogatásban az ukrán gabonaszállítmányokat azért, hogy Európából a hagyományos piacokra tudjon eljutni az ukrán gabona.
„Ne az Európai Unió belső piacait nehezítse, hanem jusson el oda, ahol a hiánya nagyon nagy veszélyeket okoz. Az éhezés ugyanis olyan migrációs hullámot idézhet elő, amely megint csak az Európai Unió gazdaságát nehezítené és további nagyon nehezen kezelhető problémákat okozna” – tette hozzá.
Segíteni kell, az ugyanis humanitárius kérdés – jelentette ki. Magyarország egyet szeretne, hogy a szolidaritás következményeit és gazdasági hatásait ne egyedül kelljen kezelnie. Magyarország ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a határon leplombálják az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányokat, és ellenőrizzék, hogy azok el is hagyják Magyarország területét – húzta alá.
„Ha segíteni akarunk, ha valóban humanitárius célokat akarunk szolgálni, akkor egyszerre kell tudnunk segíteni az ukrán gazdákat, egyszerre kell tudnunk segíteni az ukrán államot, és egyszerre kell tudnunk segíteni az Európai Unió minden tagországát, hiszen mentesítjük a piaci zavaroktól. Ezzel segíteni tudjuk azokat az országokat is, amelyek rászorulnak erre az élelmiszerre” – tette hozzá.
Az agrárminiszter a növényvédőszerek felhasználásával és azok csökkentésével kapcsolatban azt mondta, Magyarország egyetért azzal, hogy a növényvédőszerek felhasználását csökkenteni kell, mert az az egészség és az élelmiszerek minősége szempontjából fontos. Nem ért egyet azonban azzal a javaslattal, amely szerint minden tagországnak 50 százalékkal kellene csökkentenie a felhasználást, hiszen – mint mondta – nem egyforma annak mértéke.
„Az nem megy, hogy egy olyan ország, mely Magyarországhoz képest háromszor több növényvédőszert használ, ugyanúgy 50 százalékkal csökkenti az ilyen szerek alkalmazását. Magyarország az európai uniós csatlakozásakor már megfelezte a növényvédőszerek használatának mennyiségét. Azt még egyszer megfelezni lehetetlen” – tette hozzá Nagy István.