Orbán Viktor: nehéz hetek elé nézünk

Nehéz hetek elé nézünk az ukrajnai háborúban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Kiemelte: a várható offenzíva az ukránok utolsó nagy lehetősége, utána letisztul a helyzet, sokak számára válik nyilvánvalóvá, milyen katonai lehetőségek maradtak ebben a háborúban.
A kormányfő hangsúlyozta: „mindig rácsatlakoznak különböző érdekek” egy háborúra, legyen szó a fegyverüzletről, a spekulánsokról vagy a csempészekről, akik számára aranybánya egy ilyen konfliktus.
Vannak nagy nyugati gazdasági érdekkörök, Soros György áll talán ezek között is az első helyen, akik mindig is arról álmodoztak, hogy valahogy beteszik a lábukat Ukrajnába – ami sikerült is -, és hogy hozzájutnak Oroszország természeti erőforrásaihoz – fogalmazott.
Orbán Viktor kiemelte: a Vatikán elszánta magát, mozgósítani fogja az erejét, kapcsolatait, befolyását, és megpróbál gátat vetni a vérontásnak, ebben pedig „számít is ránk”; össze kell gyűjtenie azokat a szereplőket, ahol a béke hangja az erősebb, és hajlandóak ezt a nemzetközi színtéren is képviselni.
Mi egyértelműen és világosan kiállunk a béke mellett – fogalmazott.