Orbán Viktor: tragédia lett volna, ha nem Erdogan nyeri a török választásokat

Tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és „Soros embere” volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő azt mondta: „óriási megkönnyebbüléssel” fogadta Erdogan újraválasztását, nemcsak szurkolt neki, hanem „erősen és sokat” imádkozott is a győzelméért.
Hangsúlyozta: Erdogan ellenfele „Soros György embere” volt, az ő győzelme esetén pedig a Törökországban élő négymillió menekültből pillanatok alatt megindult volna „egy-kettő-hárommillió”, akik „már nyáron itt lennének a magyar határon”. „Ránk eresztették volna őket és megnézhettük volna magunkat” – fogalmazott Orbán Viktor.
Arra is felhívta a figyelmet: az orosz gáz délről jön, Törökországon keresztül, és ha ott egy amerikapárti vagy Soros György által támogatott vezető van, akkor erősen kétséges, hogy eljut-e a gáz Magyarországra és Szerbiába.
Hozzátette: ha nem Erdogan nyer, akkor kaptak volna egy háborúpárti török elnököt, ennek következményei pedig beláthatatlanok. A török elnöknek van esélye arra, hogy közvetítsen az ukránok és az oroszok között, ahogyan korábban a gabonaválság ügyében ezt meg is tette – mondta a miniszterelnök.