Szilágyi Péter: Magyarország a béke és a tűzszünet pártján áll

Magyarország a béke és a tűzszünet pártján áll, mert csak a békében lehet életképes mindaz, ami az emberhez méltó élethez szükséges – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap Clevelandben, az Egyesült Magyar Egyletek március 15-e alkalmából tartott ünnepségén.

Szilágyi Péter szerint a magyarság ugyanazzal az állhatatos következetességgel keresi a jelenben is a magyar érdekek kialakításának nehéz útját, mint tette 1848-ban, amikor eldöntötte, hogy a legfontosabb az önrendelkezés.
A politikus rámutatott, hogy a polgári kormány 2010-ben világossá tette, hogy számára stratégiai cél a diaszpórában élő magyarság identitásának megőrzése. Ennek jegyében alakult meg 2013-ban a Magyar Diaszpóra Tanács, amelynek munkájában több mint 30 ország csaknem 100 szervezetének tapasztalata adódik össze.
„A diaszpóra magyarsága az elmúlt évek közös munkájának köszönhetően új lendületet kapott: a különböző programok és támogatások révén bebizonyítottuk, hogy a világ magyarsága számíthat ránk” – fogalmazott.
Elmondta, hogy a külhoni magyar közösségekkel együtt meghozott döntés alapján 2023 a gondoskodó nemzet éve, ami a nemzeti értékek megőrzését és gyarapítását jelenti. „A gondoskodás nagy feladata Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hívta életre, amely jelenleg is tart” – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a szomszédos országban zajló orosz-ukrán háború pusztítása elől menekülnek a kárpátaljai magyarok és az ukránok szerte Ukrajnából.
„A magyarságot érő nehéz próbák között nem tehetünk mást, és nem is kell mást tennünk, mint bízni egymásban és a márciusi ifjak szellemiségében, ragaszkodnunk kell eszményeinkhez és értékrendünkhöz, hiszen magyarnak lenni kiváltság” – fogalmazott a helyettes államtitkár.