Az MNB 28 millió forint bírságot rótt ki a Sopron Bankra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vizsgálata során 27,9 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bankra többek között vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, tőkemegfelelési, informatikai, adatszolgáltatási, illetve betétbiztosítási hiányosságok miatt és kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére. A feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bank megbízható működését – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Mint írták, átfogó vizsgálatot tartottak a Sopron Bank Burgenland Zrt.-nél (Sopron Bank), amelynek során több hiányosságot tártak fel a bank működésében.
A vállalatirányítás területén hiányos volt a bank javadalmazási politikája, illetve a belső kontroll körében nem kezelték megfelelően az összeférhetetlenség vizsgálatát. Emellett a banknál a belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és a belső ellenőri vizsgálatok nyomon követhetősége sem volt teljeskörű.
A hitelezési kockázatokról a jegybank megállapította: nem volt megfelelő a Sopron Bank ügyfélcsoportképzés-szabályozása és nyilvántartása. További hiányosságok merültek fel a limitkezelés és a projektfinanszírozás területén és az ügyletmonitoring folyamata sem felelt meg teljeskörűen a jogszabályi elvárásoknak.
Az MNB problémákat azonosított a hitelintézet informatikai és információbiztonsági működésében. Ez elsősorban az informatikai rendszerek biztonsági védelmét, felhasználói hozzáférési jogosultságok kezelését és a lejárt tárolási idejű adatok törlését, megsemmisítését érintette. A betétbiztosítás terén az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.
A bírság összegének meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a vizsgálat során feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, illetve, hogy a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított és együttműködő magatartást tanúsított.
Azt is jelezték: a jegybank legutóbb 3 éve állapított meg hiányosságokat a Sopron Banknál, főként informatikai, hitelkockázat-kezelési, vállalatirányítási, számviteli, adatszolgáltatási, nyilvántartási, illetve a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó hiányosságok miatt.