ITM: tartományi szinten is érdemes felpörgetni a német-magyar innovációs kapcsolatokat

Palkovics László az egyik leginnovatívabb európai térségnek számító, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű német tartomány, Baden-Württemberg meghatározó vezetőivel tárgyalt csütörtökön Stuttgartban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az innovációs és technológiai miniszter egyeztetéseinek középpontjában a kétoldalú gazdasági kapcsolatok és azok kiemelkedő összekötő elemei – például a gépjárműipar jövője és a kutatás-fejlesztési együttműködési lehetőségek kiaknázása – álltak.
A magyar-baden-württembergi gazdasági vegyes bizottság társelnöki posztját is betöltő Palkovics László Wolfgang Reinhart kereszténydemokrata tartományi parlamenti alelnökkel és Hans-Ulrich Rülkével, az FDP helyi frakcióvezetőjével folytatott megbeszéléseket. A stuttgarti programot a prémium hő-, klíma- és környezetszimulációs kamrákat, inkubátorokat gyártó Binder GmbH üzemének meglátogatása követte Tuttlingenben. A napot egy politikai és gazdasági véleményformálók számára tartott befektetés-ösztönző előadás zárta le – ismertette közleményében az ITM.
Baden-Württemberg a német tartományok közül a kereskedelmi forgalmat tekintve a második legfontosabb partner és a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon. Csak 2020-ban huszonöt cég hajtott végre Magyarországon kormányzati támogatással több mint 20 ezer munkahely megtartását szolgáló beruházásokat.
Az európai régiók innovációs rangsorában Stuttgart és térsége a GDP-arányos vállalati kutatás-fejlesztési ráfordításokban és a tudásintenzív tevékenységben foglalkoztatottak arányában is vezeti a mezőnyt. A legszűkebb élvonalba tartozik a szabadalmi bejelentések terén. Innovatív kis- és középvállalkozásai erejét jelzi, hogy a teljes foglalkoztatásból szintén a legnagyobb arányban részesülnek az összes európai térség közül – olvasható a közleményben.