JóAutók.hu: váratlan visszaesés volt áprilisban a használtautó-piacon

Az előzetes várakozásokkal ellentétben lassulással indult a második negyedév a használtautó-piacon: belföldön 56 300 személygépkocsi cserélt gazdát áprilisban, ami 12 százalékkal marad el az előző hónap volumenétől – közölte szerdán a JóAutók.hu az MTI-vel a DataHouse adatai alapján.

Az év első négy hónapjában 248 500 személyautó cserélt gazdát, ez 5 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában regisztrált 236 300-at. Ugyanebben a periódusban az importált használt autók száma 40 700 volt, ami tíz százalékkal maradt el az évvel korábban mért 45 300-as értéktől.
A közlemény szerint a tavaly áprilisi 43 700-es értéket az elmúlt havi forgalom 29 százalékkal múlta felül, a két adatot azonban a jelentősen eltérő körülmények között nehezen lehet összehasonlítani. Tavaly április volt az első teljes hónap, amikor életben voltak a járvány első hullámát kísérő lezárások, és ebben az időszakban számos autókereskedés egyáltalán ki sem nyitott. Ennek hatására a forgalom akkor két hónap alatt 47 százalékot zuhant. Idén áprilisban viszont annak ellenére született az elmúlt négy hónap leggyengébb eredménye, hogy a korlátozások fokozatos enyhítése révén a gazdaság lassan visszatér a normál működéshez.
A belföldi használtautó-piac áprilisi visszaesésének nincs különösebb oka: az a tény, hogy az adásvételek száma kilépett az elmúlt hónapok szűk, 63 és 65 ezer közötti sávjából, egyszeri hatásnak tűnik – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közlemény szerint. Hozzátette: amennyiben azonban az elkezdődött enyhítések fokozatosan életbe lépnek, a havi eladások száma újból visszatérhet a 65 ezer körüli szintre.
A belföldi használtautó-piacon idén is hat márka autói adták a teljes forgalom több mint felét. Az első helyen továbbra is az Opel áll 12 százalékkal, miközben a Volkswagen 10 százalékos részarányával tartja második helyét. A harmadik helyen található Suzuki az éves forgalomból 9 százalékot tudhat magáénak.
A következő hónapok pozitív gazdasági kilátásai az autópiac valamennyi szegmensét jelentősen erősíthetik az év hátralévő részében. Ezért az elmúlt hónap alacsonyabb forgalmi statisztikája ellenére a JóAutók.hu továbbra is fenntartja azt az előrejelzését, hogy a belföldi használt személyautók piacának forgalma idén is a 800 ezres szint körül alakulhat majd.