MNB: rövidesen még többféle zöld hitelt kínálhatnak a bankok

Az MNB kiterjeszti a hitelintézetek számára zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programját az elektromobilitás és a fenntartható agrárium fejlesztésének céljával – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank szerdán az MTI-t.

A közleményben kifejtették: a bankok a program keretei közt adhatnak zöld hiteleket egyebek közt például zéró kibocsátású árufuvarozó vagy személyszállító járművek cégek általi beszerzésére, méhészetek, agárvállalkozások fenntarthatóságot szolgáló gépbeszerzéseire.
Iparági megkötés nélküli, az adós vagy a bank által kialakított finanszírozási keretrendszer szerinti zöld kitettségek is bevonhatók majd a programba – jelezte az MNB.
A jegybank tavaly decemberben hirdette meg vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programját Zöld Programja részeként – idézték fel. Ennek révén a magyar jegybank elősegíti, hogy a banki mérlegekben nőjön a zöld iparágak, ügyfelek aránya a fenntarthatósági szempontból a kockázatoknak jobban kitett „barna” eszközökhöz képest – tették hozzá. Mindez a jegybank szerint hozzájárul a hazai pénzügyi rendszer stabilitásához és a gazdaság környezetbarát átállásához.
Fél év alatt mérlegfőösszegük alapján a hazai bankok 75 százaléka csatlakozott a programhoz.
A jegybank emlékeztetett arra: az öt éven keresztül biztosított tőkekövetelmény-kedvezményt a jegybank elsőként a megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására határozta meg. A résztvevő bankok az említett kategóriákban a program indulásától június 30-ig 121 milliárd forint naperőmű-hitelt folyósítottak, illetve – az MNB Növekedési Kötvényprogramjában is részt véve – bő 42 milliárd forint értékű zöldkötvény-finanszírozást is nyújtottak – fűzték hozzá.
A központi pénzintézet jelezte, hogy a hitelintézetek a továbbiakban döntésük szerint összevonhatják és így maximálisan kihasználhatják az érvényben lévő, a lakáshitelekre, illetve a vállalati és önkormányzati finanszírozásra nyújtott tőkekedvezményeket. E lépés nyomán egy, a zöld finanszírozásban aktív bank akár a teljes kockázati kitettsége 1,5 százalékára rúgó tőkekedvezményt is igénybe vehet majd – olvasható a közleményben.