Stabilan nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban az euróövezetben

Stabilan, nagyjából a várakozásoknak megfelelő ütemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben júniusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 1,5 százalékkal, éves szinten pedig 5,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban.
A májusi kiugró teljesítmény után elemzők éves összehasonlításban 4,5 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 1,7 százalékos emelkedésre számítottak. Májusban, amikor a koronavírus-járványt fékező intézkedések feloldásával párhuzamosan a fogyasztók megrohamozták az üzleteket, havi összevetésben 4,1 százalékkal, éves szinten pedig 8,6 százalékkal ugrott meg a forgalom.
Az Európai Unió egészében havi szinten 1,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 5,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban. Májusban az előző hónaphoz mérve 4,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 8,9 százalékkal nőtt a forgalom.
Havi összehasonlításban az euróövezetben jelentősen, 3,8 százalékkal bővült a benzinkutak forgalma júniusban. Az üzemanyagot és az élelmiszereket nem számolva 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruk forgalma másfél százalékkal csökkent.
Az unió egészében a benzinkutak forgalma 3,6 százalékkal ugrott meg, de az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 1,1 százalékkal esett.
Az uniós tagállamok közül havi szinten Írországban (9,4 százalék), Németországban és Lettországban (egyaránt 4,2 százalék) és Litvániában (2,0 százalék) emelkedett legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban. A legnagyobb mértékű csökkenést Máltán (3,0 százalék), Ausztriában (2,7 százalék) és Horvátországban (2,6 százalék) mérték.
Éves összevetésben az eurózónában az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruk forgalma 1,4 százalékkal, az üzemanyagok kivételével számított nem élelmiszeripari termékeké pedig 6,5 százalékkal emelkedett. A benzinkutak forgalma 11,9 százalékkal ugrott meg.
Az unió egészében a benzinkutak forgalma 11,5 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké pedig 1,7 százalékkal emelkedett.
A legnagyobb mértékben Bulgáriában (22,7 százalék), Litvániában (15,3 százalék) és Szlovéniában (12,8 százalék) nőtt éves összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést, 3,2 százalékosat, csak Luxembourgban mértek.
Magyarországon havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 5,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az Eurostat adatai szerint.