Uniós biztos: az energiaárak növekedésének nincs köze az uniós klímapolitikához

Az energiaárak az utóbbi időszakban tapasztalható áremelkedésének nincs köze az Európa Unió klímapolitikájához – jelentette ki Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentnek (EP)  az energiaárak emelkedésére vonatkozó európai megoldásokról szóló szerdai plenáris vitáján.

A biztos hangsúlyozta: az uniós zöld megállapodás – a károsgáz-kibocsátás 55 százalékos csökkentése, és a 40 százalékos megújulóenergia-célszám megvalósítása 2030-ig – az egyetlen fenntartható megoldás az energiaválság elkerülésére.
Mint mondta, az uniós tagállamok számára a téli időszakra éppen elegendő földgáz van a tárolókban, de a megnövekedett gázfogyasztás és árak emelkedése azt mutatja, hogy gyorsan át kell állni a megújuló energiaforrásokra, illetve minél előbb véghez kell vinni az EU gázpiaci reformját, amelyre a bizottság ez év végén tesz majd javaslatot.
Simson kijelentette: a gázárak megugrása a legszegényebb rétegeket sújtja, negatív hatással van az üzleti beruházásokra, és a gazdasági fellendülés lassulásával fenyeget.
„Rövid távon azonban, az uniós tagállamok kormányai célzott támogatást nyújthatnának az energiaszegénység által leginkább veszélyeztetetteknek nyújtott közvetlen kifizetésekkel, csökkenthetnék az energiaadókat” – emelte ki.
Hozzátette: a szegényebbek megsegítésére a tagállami kormányok felhasználhatnák a kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében értékesített szén-dioxid-kibocsátási engedélyekből származó pénz egy részét. A versenyhatóságoknak pedig vissza kell szorítaniuk az energiapiaci spekulációt – tette hozzá.
Tóth Edina, fideszes EP-képviselő  felszólalásában rámutatott, hogy míg az EU csak passzív megfigyelőként követte az energiaárak emelkedését egyes tagállamok a cselekvés útjára léptek. Kiemelte: Magyarországon nincs fogyasztói energiaár-növekedés, a következetes rezsicsökkentési politika továbbra is a legjobb eszköze a fogyasztói árak alacsony szinten tartásának.
A képviselő  szerint az elhibázott uniós politikák miatt kialakult egy szűkös kínálat az energiapiacon: „Mindemellett az Európai Bizottság helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomagja is fokozta a helyzet súlyosságát!” – tette hozzá.
Tóth Edina emlékeztetett: a magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaár pedig a legalacsonyabb Európában.
Magyarország számára az emberek megfizethető és biztonságos energiaellátása az első. Kiállunk az alacsony rezsiárak mellett az elkövetkező időszak élesedő európai politikai vitáiban is – szögezte le a fideszes EP-képviselő.