Vasútszakmai minimálbér-rendszer létrehozását sürgeti a Vasutasok Szakszervezete

Hatékony, környezetkímélő és versenyképesen működő, egységes magyar vasút kialakítását, valamint vasútszakmai minimálbér-rendszer létrehozását sürgeti a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a szombati Vasutasnap alkalmából írt közleményében.

A VSZ elvárja, hogy a közlekedés és az ágazatban dolgozók jövőjét a kormány, más országok gyakorlatához hasonlóan a szakszervezetekkel közösen tervezze meg – hangsúlyozták.
A közlemény idézi a VSZ elnökét, aki kifejtette: a környezet védelme, az utasok kényelme, az áruszállítás gyorsasága és az ott dolgozók érdekében is a vasút kell, hogy legyen a közlekedés gerince Magyarországon is. Meleg János szerint új finanszírozási rendszerrel, egyebek között az árufuvarozás költségeinek csökkentésével a jelenleginél vonzóbbá kell tenni a szállítmányozók számára is a vasutat, az ott dolgozók számára pedig ezáltal is stabil, fenntartható munkahelyeket teremteni.
A szakszervezet közleményében felkéri a kormányt, hogy a színvonalas szolgáltatás érdekében kezdjen párbeszédet a munkavállalókkal, vonja be az őket képviselő szervezeteket a fejlesztési folyamatokba.
A VSZ elnöke szerint az erős európai vasúthoz Magyarországon is szilárd rendszerre van szükség, megfelelő létszámmal, elkötelezett és képzett alkalmazottakkal. Jelezte, hogy az átlagéletkor gyorsan emelkedik, a vasutasok egyre idősebbek, ráadásul a következő években sokan nyugdíjba mennek, így a fiatalítást nem lehet halogatni. Tovább kell javítani a foglalkoztatás feltételeit, a jelenleginél lényegesen jobb színvonalra kell emelni a vasúthoz kötődő valamennyi szakterület, így például a takarítói és őrzésvédelmi ágazatok munkakörülményeit is – tette hozzá.
A közlemény szerint a VSZ elvárja, hogy a hazai vasúti bértarifák tükrözzék azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a munkavállalók megszerzik, folyamatosan szinten tartják az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges tudást. Ennek érdekében létre kell hozni a vasútszakmai minimálbér intézményét, és ezzel párhuzamosan fel kell gyorsítani a képzési reformot – hangsúlyozta a VSZ.