PM: kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása – közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország számára kedvezően módosulhat a Paks II. beruházás finanszírozási szerződése, az új megállapodás szerint elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését. A tárca azzal számol, hogy így ennek költségét már az erőmű termelheti ki – mondta, hozzátéve: a módosítást a parlamentnek kell jóváhagynia.
Ismertetése szerint 2031-ig visszafizetési kötelezettség nincs, 2046-ig tart a hitel futamideje.
A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik. A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé – mondta.
Balogh László hangsúlyozta, hogy a Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A paksi beruházás nélkül az ország klímasemlegességi célja nem érhető el 2050-ig – emelte ki, jelezve azt is: a bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.
Kitért arra, hogy a beruházás előkészítéséhez bizonyos összeget Magyarország már lehívott, a tartozása mégsem áll fenn, a teljesített előtörlesztés miatt.
A hitelből ütemezetten mindig csak annyit kell lehívni, amennyit időarányosan a munkálatok igényelnek – mondta.
A finanszírozást tekintve a fejlesztés 80 százaléka Oroszország által biztosított államközi hitel. A 12,5 milliárd eurós beruházásból 10 milliárd eurót kedvező kamatozású finanszírozás formájában vesz fel az állam. A módosítás szerint változatlan feltételekkel 2031-ig, a projekt megvalósításának végéig rendelkezésre áll az államközi hitel. A rendelkezésre tartási díj tekintetében a korábbinál rugalmasabb, Magyarország számára kedvezőbb az új konstrukció, mivel az éves hitelkeret felülvizsgálható évközben, tárgyév júliusáig – fejtette ki Balogh László, hozzátéve: a beruházást ezzel a konstrukcióval biztonságban be lehet fejezni, minden körülmények között a legkedvezőbb költségszinten.