Az egy főre eső GDP alapján Magyarország a 40. és az 50. hely között van a világon

Az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) alapján Magyarország a 40. és az 50. hely között van a világon – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, ha azonban az egész teljesítményt rangsorolják, akkor az 50. és a 60. hely között van Magyarország; a Bloomberg idei innovációs indexén azonban – négy helyet javítva – a 28. helyre sorolták az országot.
Magyarország erősnek számít a járműiparban, az egészségiparban, a kreatíviparban és az IT-ben – mondta.
Kifejtette, a patrióta és pragmatikus gazdaságpolitikában arra kell törekedni, hogy a világot behálózó multinacionális vállaltokat „bevonzzák” és ezek minél nagyobb hozzáadott értékkel termeljenek. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a magyar vállalkozásokat hozzácsatolják ezen vállalatok értékláncához. Az elmúlt tíz évben ezen nagyvállalatok előszeretettel hoztak olyan „high tech” és rugalmas kapacitásokat, amelyek a legtermelékenyebbnek számítanak – fűzte hozzá.
Rámutatott, tavaly a magyar befektetés-ösztönző ügynökség 101 szerződést kötött, 1700 milliárd forint értékben, amire nem volt példa az elmúlt 30 évben.