Az nyeri az előválasztást, aki jobban tudja mozgósítani a szavazókat

Simon János, a Kodolányi János Egyetem tanára szerint Magyarországon az előválasztást nem feltétlenül a legalkalmasabb jelölt, hanem az a párt nyeri, amely jobban tudja mozgósítani a szavazóit.

Simon János vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta, a Demokratikus Koalíciónak (DK) azért nem sikerült az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson nyernie, mert az MSZP-nek nagyobb a párttagsága a fővárosban, így több embert tudott mozgósítani.
Beszélt arról is, hogy az MSZP, a Lehet Más a Politika, és a Jobbik esetében az önkormányzati választás tétje a megmaradás. Közel vannak ugyanis ahhoz, hogy a következő országgyűlési választáson ne jussanak be a parlamentbe – tette hozzá.
Az MSZP választói bázisának nagy részét a hasonló gondolkodás és értékrend miatt a DK „szívhatja be”, a fiatalok viszont – akiknek nincs erős kötődésük a szocialistákhoz – nagy eséllyel a Momentum táborába szegődnek – vélekedett.
A politológus azt mondta: az ellenzékre leadott szavazatok aránya nem nő, ezért bár az ellenzék átalakul, a tortának ugyanazt a részét osztogatják egymás között.