Energiahivatal: regionális együttműködésre van szükség a klímacélok eléréséhez

Regionális együttműködésre van szükség a kitűzött uniós klímacélok eléréséhez – hangsúlyozta pénteki közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hivatal felidézte: az idén 36. alkalommal megrendezett Firenzei Fórumon az Európai Bizottság, a tagállamok, a szabályozó hatóságok és az iparági szervezetek a villamosenergia-szektor jövőjét vizsgálták. A fórum résztvevői megállapították: ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások 38-40 százalékos részaránya megvalósítható legyen 2030-ig, meg kell szüntetni a megújuló energiatermelés terjedése előtt álló akadályokat, gördülékenyebbé kell tenni az engedélyezést és elő kell segíteni a megújuló alapú hosszú távú áramvásárlási szerződések létrejöttét. A fórum felhívta a figyelmet az energiarendszer integrációját hátráltató tényezőkre is, köztük az adózási szabályok tagállamonkénti különbözőségére.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy további erőfeszítések szükségesek a villamosenergia-piaci módszertanok határidőre történő átültetéséhez. A szabályozó hatóságok feladata a kikényszerítő intézkedések meghozatala, ha a módszertanok átültetésére nem kerül sor az előírt határidőre.
Az Energiaközösség képviselete kérte, hogy az uniós partnerek vegyék be az Energiaközösség tagországait is a másnapi piac-összekapcsolást célzó együttműködésbe (SDAC), ha a csatlakozni szándékozó felek teljesítik a szükséges piaci, versenyjogi és környezetvédelmi jogszabályi keretfeltételeket.
Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közleményben kiemelte: a hivatal is fokozott figyelemmel ellenőrzi az uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok, valamint a kapcsolódó iparági módszertanok átültetését, és támogatja a piacintegráció további kiterjesztését. Erre jó példa az átmeneti piacösszekapcsolás (Interim Coupling) június 17-i sikeres indulása, ami a régióban hozzájárul az európai uniós célmodell, az úgynevezett áramlás alapú piacösszekapcsolás bevezetéséhez, várhatóan 2022 februárjában. Az átmeneti piacösszekapcsolás a szabályozó hatóságok aktív támogatása mellett valósult meg.
A MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese hozzátette, fontos a piacintegráció földrajzi kiterjesztése is. A hivatal egyetért az Energiaközösség felhívásával, és nyitott az aktív közreműködésre, hogy az Energiaközösség tagországai is minél hamarabb részesei lehessenek az Európai Unió belső energiapiacának és a másnapi piacok egységes elvek szerinti összekapcsolásának.