Hankó Balázs: egyre versenyképesebb és vonzóbb a magyar felsőoktatás

Egyre versenyképesebb és vonzóbb a magyar felsőoktatás, idén 27 százalékkal többen jelentkeztek egyetemre és főiskolára, mint tavaly – mondta Hankó Balázs felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára szerint „nemzetköziesítés terén” nagyot léptünk előre, hiszen ma már 42 ezer külföldi hallgató tanul a magyar felsőoktatási intézményekben, amelyek egyre jobb helyezéseket érnek el a világranglistákon. Emlékeztetett, hogy tavaly már tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb öt százalékába, vagyis 28 ezer egyetem közül a legjobb 1400 közé.
A rangsorokról Hankó Balázs elmondta, hogy azok összeállításakor többek között az oktatói és hallgatói környezetet, a képzési szerkezetet, a tudományos eredményességet, a vállalati bevételek „bevonzását” és a reputációt vizsgálják.
Az államtitkár úgy értékelte, hogy a felvételi adatok egyértelműen visszaigazolják a magyar felsőoktatás sikerességét.
Beszámolt arról is, hogy a versenyképesség további növelése érdekében a kormány – az egyetemekkel és a hallgatókkal történő konzultációkat követően – döntött a felvételi rendszer átalakításáról is. Ez két lépésben történik meg, egyrészt nagyobb szabadságot kaptak az egyetemek a felvételi paraméterek meghatározásában, másrészt szeretnék elérni, hogy a hallgatói létszám a magyar gazdaság, a magyar társadalom igényeire reagáljon.
Hankó Balázs azt mondta: összesen öt célt tűzött ki a kormány, amikor a felvételit megújította. Az első, hogy „nyisson a felsőoktatás”, mert a munkaerőpiacnak több diplomásra van szüksége. A másik, hogy a jelentkezők megoszlása kövesse a gazdaság szerkezetét. A harmadik, hogy válasszák többen a vidéki intézményeket. A negyedik, hogy nyisson a felsőoktatás a régebben érettségizett fiatalok irányába. Az ötödik pedig, hogy a felsőoktatás érje el a hátrányos helyzetű régiókat is és többen érkezzenek az egyetemekre a szakképzésből is.
A fentiek megvalósulásáról az államtitkár leszögezte: mind az öt célt teljesítették, jó irányba halad a felsőoktatás megújítása. Hozzátette: a Nyíregyháza-Miskolc-Debrecen „tengelyen” idén 38 százalékkal növekedett a jelentkezők száma, Dunaújvárosban 60 százalékkal, Kecskeméten 60 százalékkal, Győrött pedig 40 százalékkal felvételiztek többen, mint az elmúlt évben.
Az államtitkár előrelépésnek nevezte továbbá, hogy növekszik a műszaki, természettudományos pályára készülők száma, sőt megduplázódott – tavaly óta 15 ezerről 30 ezerre változott – a 30 év feletti korosztályból jelentkezők száma is. A legidősebb felvételiző a mostani eljárásban 75 éves.
Hankó Balázs kitért arra is, hogy igaztalanul támadják a magyar modellváltást, de a jelentkezők nem ezekre az igaztalan támadásokra hallgattak, hanem a magyar felsőoktatás sikereire. A jelentkezők 62 százaléka modellváltott felsőoktatási intézménybe adta be a jelentkezését – közölte.