Nagy Márton: az árstopok már 3-4 százalékponttal segítenek az infláció leszorításában

Az árstopok 3-4 százalékponttal segítenek az infláció leszorításában – mondta Nagy Márton, a Miniszterelnök gazdasági főtanácsadója az MTI-nek szerdán.

A főtanácsadó közölte, a 2022 februárjában Magyarországon mért 8,3 százalékos éves infláció az Európai Unió középmezőnyébe tartozik. Az eddig publikált Európai Uniós adatok alapján Magyarországnál magasabb februári inflációt mértek Litvániában, Észtországban, Belgiumban és Lettországban. Emellett, az előrejelzések szerint, Lengyelországban és Csehországban is magasabb lehet a februári infláció.
Nagy Márton elmondta, Magyarországon az árstopok inflációt leszorító hatásai egyre magasabbak, mivel február és március hónapban is tovább emelkedtek az energiahordozók és a gabonák, termények világpiaci árai. A rezsicsökkentésnek köszönhetően 1,5-2 százalékponttal, az üzemanyagár-stopnak köszönhetően közel 1 százalékponttal, míg az élelmiszerár-stopnak köszönhetően 0,8-1,0 százalékponttal alacsonyabb az infláció.
Aláhúzta, így összességében az árstopok 3-4 százalékponttal segítenek az infláció leszorításában.
A főtanácsadó elmondta azt is, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók már most jelentős veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak, tovább emelik az energiahordozók és az élelmiszerek árait.
Így a bevezetett árstopok egyre nagyobb védelmet adnak a családok számára – tette hozzá.