TIM: az eddigi legkedvezőbb októberi adatot rögzítették az álláskeresőkről

Az egy évvel korábbi kimutatáshoz képest több mint tízezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásából származó friss adatnál októberben még sosem mértek alacsonyabbat – ismertette szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A kormány célzott támogatásokkal tesz azért, hogy a hazai vállalatok a szankciós energiaválság ellenére is képesek legyenek megőrizni a munkahelyeket – hangsúlyozták.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idén októberben 235 634 álláskeresőt tartott nyilván a szervezet legújabb gyorsjelentése szerint. A tizedik hónapban korábban egyetlen évben sem rögzítettek ilyen alacsony szintet, a járványhelyzet előtti csúcsérték is meghaladta a 239 ezret. 2021 októberéhez viszonyítva 4,3, idén szeptemberhez képest pedig 1,1 százalékos mérséklődés tapasztalható az álláskeresők számában.
2022 nyarán minden eddiginél kevesebben voltak munka nélkül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint. Júniusban a regisztrált álláskeresők száma rekordszintre, 230 ezer közelébe csökkent, és minimális elmozdulásokkal július-augusztusban is hasonlóképpen alakult. Mostanáig 2019-ben mérték a legjobb éves átlagot, amely azonban így sem süllyedt 250 ezer fő alá. Az idei első tíz hónap összesített mutatója ezzel szemben még a 240 ezres szint alá is befér – ismertette a TIM.
Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár kifejtette: „a koronavírus magyarországi megjelenése után néhány hónap alatt másfélszeresére futott fel az álláskeresők száma. A szomszédságunkban zajló háború egyelőre nem járt hasonló következményekkel, de az energiahordozók szankciós felára miatt lépnünk kell a hazai munkahelyek megtartása érdekében is. Ezért indítottuk el a nemzetközi energiaválság hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatási programját, amely már a regisztrációs szakasznál tart. A sikeresen pályázó cégektől többletként jelentkező rezsiterheik felét vállaljuk át, miközben energiahatékonysági beruházásaik ösztönzésével tartós megtakarításokhoz segítjük őket. A kormány a közelmúltban meghirdetett gyármentő programmal jelentős forrásmennyiséget mozgósít a nagyvállalati álláshelyek megőrzéséhez is. A két kezdeményezésben első körben összesen 250 milliárd forinttal járulunk hozzá a munkaalapú gazdaság kiépítésében elért eredmények megvédéséhez” – idézte államtitkára szavait a TIM.