Vitályos Eszter: méltán lehetünk büszkék a magyar kormány családpolitikai eredményeire

Méltán lehetünk büszkék a magyar kormány családpolitikai eredményeire; a kabinet mindent megtesz azért, hogy minél több pár kössön házasságot Magyarországon – fogalmazott Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a 13. Esküvő kiállítás megnyitó ünnepségén.

Vitályos Eszter kiemelte: a magyar állam igyekszik a maga eszközeivel hozzájárulni a családok boldogulásához.
Elmondta: ilyen eszköznek látják a házasság, a családok megerősítését, a gyermekvállalás megkönnyítését. „Éppen ezért is vezettük be azokat a családpolitikai intézkedéseket, melyekkel mind-mind ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen és lehetőség szerint ők házasságban szülessenek meg” – hangsúlyozta az államtitkár.
Kijelentette: ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően jelenleg a hazánkban született gyermekek háromnegyede házasságból jön a világra, míg ez az arány korábban csupán mintegy 59 százalék volt.
Vitályos Eszter kitért arra is, hogy ma az örökbefogadható gyermekek 98 százaléka házaspárokhoz kerül, a válások száma pedig hat évtizedes mélyponton van. Az első házasok kedvezményét 2015 és 2022 között összesen mintegy 337 ezer házaspár igényelte, együttesen több mint 23 milliárd forint összegben.
A KIM küldetésének tekinti, hogy tovább erősítse a házasság, a család és a gyermekek szentségét a nemzeten belül – emelte ki az államtitkár.
„Az Esküvő kiállításon kiállítók és a rendezvény vendégei nem csupán egy nagy hagyománnyal rendelkező programsorozaton vesznek részt, de elköteleződésükről tesznek tanúbizonyságot a házasság, mint két ember legszentebb kötelékének bemutatása, segítése és ösztönzése mellett” – fogalmazott Vitályos Eszter.
Emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Magyar menyasszony című kiállításon további inspiráló gondolatok és ötletek gyűjthetők az elmúlt 500 év házassági történeteiből.
A CEWES (Central European Wedding Show) elnevezésű rendezvényt első alkalommal 2015 őszén szervezték meg. Az őszi rendezvényeket a Hungexpo területén tartják 9 ezer négyzetméteren, 250-300 kiállító és mintegy ötezer látogató részvételével. Ennek a kisebb társrendezvénye a 2020-ban először megrendezett tavaszi Esküvő kiállítás, melyen idén 120 kiállítóval találkozhatnak az ország minden részéről az esküvőre készülők a Millenáris Parkban vasárnapig.