Alina Pash ukrán énekes az Akvárium Klubban lép fel

Napjaink ukrán könnyűzenéjének egyik legnépszerűbb előadója ad koncertet Budapesten. Alina Pash énekesnő április 9-én az Akvárium Klubban lép fel.

A szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben felidézik, hogy Alina Pash-t 2018-ban a Bitanga című slágernek köszönhetően ismerte meg szélesebb körben a közönség. A sikert két szólóalbum Pintea:Gory/Misto (2018) és Rozmova (2021), valamint két EP, az Amerikraine Dream (2019) és a Norov (2021) követte. Az előadó különc klipjeiről is ismert és szívesen dolgozik együtt más előadókkal, köztük volt eddig Apache, d’OP, Krechet, Pianoboy vagy Alyona Alyona. Színésznőként a Borostyán zsaruk és a Krizantém ünnep című filmben játszott.
Zenéjében a modern elektronikus hangzás, a rap és a hiphop keveredik a hagyományos népzenével. Gyakran nyúl a kárpátaljai zenei kincshez, egyik dala elején magyarul hallhatjuk számolni. Ő nyerte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál ukrán nemzeti válogatóját, igaz, ezután kizárták, miután kiderült, hogy 2015-ben Oroszországból utazott a Krím-félszigetre, bár ezt az ukrán törvények tiltották.
Neki ítélték tavaly a Eurosonic Festival-on a feltörekvő tehetségeket elismerő Music Moves Europe díjat, amelyet korábban többek közt olyan előadók nyertek meg, mint Adele, Stromae vagy Dua Lipa.
A közleményben kiemelik: Alina Pash zenéjében van valami boszorkányos, koncertjein nem fél hallatni a véleményét, a számára fontos üzeneteket sem. Tavaly fellépett a Sziget fesztiválon is, ahol többek között az Ukrajna elleni orosz invázió rémségeiről beszélt és bemutatott olyan ukrán fiatalokat, akik korábban a fesztivál látogatói voltak, majd hazájukért harcoltak a fronton.