Tarr Béla életműdíjat kap India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján

Életműdíjat kap Tarr Béla filmrendező a 27. Keralai Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmrendező személyesen veszi át az elismerést a pénteken záruló indiai filmmustrán.

A december 6. és 16. között zajló idei programban, a Tarr Béla melankolikus világai című válogatásban a Családi tűzfészek, a Szabadgyalog, a Kárhozat, a Werckmeister harmóniák, A londoni férfi és A torinói ló című filmjeit is láthatja a közönség.
A fesztivál méltatása szerint az 1955-ben született Tarr Béla, aki „az emberi létről alkotott egyedülálló filozófiai és költői megközelítéseiről ismert”, a világ filmművészetének egyik legelismertebb alkotója, filmjeit szenvedélyes rajongótábor követi. Filmes életművét bemutatva írták, hogy rendezőként a Családi tűzfészek című filmmel debütált 1977-ben. Pályafutásának kezdetén hétköznapi emberekről szóló hétköznapi történeteket mesélt, gyakran a cinema vérité stílusában. A következő évtizedben stílusa és témái is változtak. Életművéből kiemelték az Őszi almanach (1984), a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) című alkotásait, és megemlítették, hogy A londoni férfi című filmje 2007-ben a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és a közönség, valamint a kritikusok széles körű elismerését is kivívta.
„Tarr filmjei a kétértelműségükkel is lenyűgöznek, mivel a nyugati civilizáció végének és az elpusztított természet bosszújának allegóriáiként is értelmezhetők” – fogalmaztak a szervezők a fesztivál honlapján.
A rendező 2011-es A torinói ló című filmje után jelentette be, hogy nem készít több nagyjátékfilmet – idézték fel. 2013 februárjában filmiskolát indított Szarajevóban. 2017-ben pedig Till the End of the World címmel mutatta be filmes installációját Amszterdamban.
A fesztivál honlapja szerint a Keralai Nemzetközi Filmfesztivált (IFFK) 1996 óta rendezik meg India Kerala államának székhelyén, Tiruvanántapuramban.
Az IFFK világ filmművészetére kitekintő szekciójában Baranyi Gábor Benő Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmje és Fazakas Péter A játszma című filmje is bemutatkozott.