Meteorológiai szolgálat: a csütörtökön várható érdemi csapadék sem javít jelentősen a szárazságon

A csütörtökön várható érdemi csapadék sem javít jelentősen a szárazságon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt három hónapban alig esett. Az ország középső részén nagyobb területen is 70-80 milliméter fölötti az „anomália”, a hegyvidéki területeken viszont – ahol általában jóval több csapadék hullik – 90-100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.
Most csütörtökön várható érdemi csapadék. Ekkor az ország szinte teljes területén valószínű 5 milliméternyi csapadékmennyiség, többfelé 10 milliméternél is több hullhat. Viszont még kisebb körzetekben is csak legfeljebb mérsékelt esélye van a 20 milliméternyi csapadékösszegnek – ismertették.
A várható csütörtöki esőzés „mondhatni életmentő” lehet, de – mint kiemelték – a szárazság jelentős mérséklése szempontjából ennél (jóval) több kell.
Pénteken és szombaton – nagyobb bizonytalanság mellett – csapadékhullám érkezhet, ami javíthat a helyzeten, de ebben még „nagyobb a bizonytalanság” – írták.