PM: a gazdasági válságból kilábalást is segítheti az AIIB-tagság

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) által finanszírozott projektekben magyar cégek is szerepet kaphatnak, ez pedig segítheti mind a magyar gazdaságot, mind az ázsiai térség országait, hogy a járvány által kiváltott gazdasági válságot maga mögött tudhassák – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a bank éves közgyűlésén a tárca közleménye szerint.

A helyettes államtitkár, aki az eseményen Magyarországot képviselte, hozzátette, szorgalmazzák, hogy az AIIB fordítson kiemelt figyelmet az európai és az ázsiai gazdaságok közötti infrastrukturális összeköttetések fejlesztésére.
Ez hozzájárul a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatok erősödéséhez, tovább segítve a növekedés helyreállítását a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetet követően – hangsúlyozta a közgyűlésen a helyettes államtitkár.
A közlemény szerint Balogh László elmondta: májusban a nemzetközi fejlesztési bankok közül elsőként ez az intézmény fogadott el vízügyi stratégiát, így a különböző vízügyi beruházások nagyobb hangsúlyt kaphatnak.
Ez a jövőben a szektorban érdekelt magyar vállalkozások számára is együttműködési lehetőséget teremthet a bankkal – írták.
Balogh László Kiemelte: a vízstratégia megvalósítása, ezen belül a minőségi ivóvíz biztosítása és a szennyvizek megfelelő kezelése a jövőbeli járványhelyzetek megelőzésében még nagyobb szerephez juthat.
Magyarország a stratégia kialakításában aktívan működött közre – emlékeztetett a helyettes államtitkár.
Magyarország az első bővítési körben, 2017-ben csatlakozott a 2016-ban Kína kezdeményezésére létrehozott AIIB-hez. A világ egyik legnagyobb multilaterális fejlesztési bankja az első olyan kínai pénzügyi kezdeményezés, amelynek tagsága nyitott a világ valamennyi országa számára.
Az intézmény célja az ázsiai és a csendes-óceáni térség infrastrukturális fejlesztési szükségleteinek hosszú lejáratú finanszírozása, valamint a kontinensek közötti logisztikai kapcsolódások erősítése.
Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják a magyar export bővülését: a tagsággal Magyarország és a magyarországi vállalatok a bank dinamikusan fejlődő portfóliójához, új projektekhez kap közvetlen hozzáférést, új lehetőséget biztosítva ezzel a megjelenéshez az ázsiai piacokon – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.