Szakmai vezető: rugalmas keretek között szervezik az oltást a háziorvosoknál

A helyi adottságoknak megfelelően szervezik majd a háziorvosi praxisokban a hétvégi oltási napokat, rugalmas keretek között – mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Békássy Szabolcs hozzátette: a szakmai szervezetektől és a háziorvosoktól több ellátásszervezési javaslat érkezett, hogy minél gördülékenyebben lehessen ezeket az oltási napokat megszervezni. Több szempontot kell figyelembe venni, így a vakcinakészlet-gazdálkodást, az adott praxishoz tartozók átoltottságát, a helyi infrastrukturális feltételeket, vagy azt, hol van helyettesítéssel ellátott vagy be nem töltött praxis – ismertette.
Ezeket a javaslatokat az országos oltási munkacsoport szerdai ülésén napirendre vették – tette hozzá.
A szakember kiemelte, a háziorvosok pluszfinanszírozást kapnak a hétvégi oltási napokra.
A hétvégi oltási napokat nem vállaló háziorvosok bírságolásával kapcsolatban Békássy Szabolcs azt mondta, nem cél egyetlen háziorvosi praxis megbírságolása sem.
Ezekre a hétvégi oltási napokra előzetes regisztráció nélkül lehet menni.
Békássy Szabolcs beszélt arról is, hogy a háziorvosoknak meghatározó szerepük volt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ősszel az emlékeztető oltás 47 százalékát a háziorvosok adták be.